În această perioadă au crescut exporturile către Ucraina destul de semnificativ. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.
”Fiindcă s-au stopat anumite procese în Ucraina și, respectiv, Republica Moldova a devenit un exportator. Plus la aceasta, anumite produse sau anumite procesări s-au stopat în Ucraina. Cum ar fi, spre exemplu, procesarea semințelor de floarea-soarelui, respectiv producerea uleiului. O parte din această materie primă a venit în Republica Moldova și a fost procesată în Republica Moldova.
La fel și produsele lactate, o parte din producția din lapte brut a fost adusă în Republica Moldova și procesată în Republica Moldova. De asemenea, s-au format astfel de oportunități și pe domeniul cărnii de pasăre, în special, fiindcă importurile din Ucraina erau destul de semnificative și aici a apărut o oportunitate pentru producătorii noștri, sperăm să le valorifice cât mai eficient. Acestea sunt elementele-cheie, plus anumite produse au început să fie exportate către Ucraina din Republica Moldova”, a explicat ministrul.
Întrebat dacă în toamna aceasta producătorii de mere nu vor mai avea probleme cu realizarea producției, ministrul Economiei a menționat că în R. Moldova trebuie dezvoltate soluții alternative în acest sens.
”La noi există stocuri. Ce înseamnă „nu vor avea probleme”? Piața internațională este acea care este și asta-i o realitate obiectivă. Dacă vrem să soluționăm problema dată, în primul rând, o serie întreagă de soiuri de mere nu sunt adaptate pentru piețele noi, în al doilea rând, noi trebuie să ne gândim la procesare și asta vrem să facem. Nu s-a făcut lucrul acesta, inclusiv dacă vorbim despre sucuri, vorbim despre alte produse, cum ar fi cidrul ș.a.m.d. Trebuie dezvoltate soluții alternative, să nu vindem materie primă, ci să vindem produse prefabricate, fabricate sau bine calibrate, sortate, ambalate corect, marcate și expediate respectiv către alte țări, fiindcă un vraf de mere pe marginea drumului nu este produs, produs este cel care este ambalat, verificat, certificat. Și asta vrem să facem, lucrul acesta trebuie să fie important”, a subliniat Gaibu.