VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Mihai Popșoi: Reglementarea transnistreană poate să aibă loc pașnic, doar prin respectarea integrității și statutului de stat unitar al R. Moldova

”Reglementarea transnistreană poate să aibă loc doar pașnic, doar prin respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și doar prin respectarea statutului de stat unitar al Republicii Moldova”. O spune deputatul Mihai Popșoi, care subliniază că acestea sunt 3 fundamente de bază ale oricăror discuții cu Tiraspolul.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, deputatul a declarat că e puțin probabil ca conflictul transnistrean să se rezolve atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război.

E puțin probabil să ne imaginăm că s-ar putea mișca carul din loc într-un mod serios atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război, în urma acestei agresiuni barbare a Federației Ruse. Oferta Chișinăului este bine cunoscută. Timp de 30 de ani a fost o poziție tranșantă și această poziție rămâne fără echivoc, reglementarea transnistreană poate să aibă loc doar pașnic, doar prin respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și doar prin respectarea statutului de stat unitar al Republicii Moldova. Acestea sunt 3 fundamente de bază ale oricăror discuții în cadrul procesului de reglementare sustenabilă politică, celelalte detalii pot fi discutate, există o sumedenie de tehnicalități care pot fi discutate și ajustate, dar aceste 3 premise fundamentale nu pot fi supuse negocierilor”, a declarat deputatul.

Totodată, parlamentarul a subliniat că R. Moldova este recunoscătoare președintelui Volodimir Zelenski pentru faptul că a punctat că diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a negocierilor între Ucraina și Federația Rusă.

Atât timp cât acest război durează în Ucraina e complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri pentru a ne ajuta pe noi să rezolvăm conflictul transnistrean, dar suntem enorm de recunoscători președintelui Zelenski, care a punctat, inclusiv public, că diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a negocierilor, când se va ajunge la ele, între Ucraina și Federația Rusă. Și s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, important e să fim pregătiți pentru asta. Post-război, președintele Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean. Or, acest război a lăsat urme adânci în Republica Moldova, dar după 30 de ani de pace, noi avem toată determinarea să păstrăm această pace, aceasta este temelia oricărei soluționări, doar pașnic și, da, s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, dar în același timp trebuie să avem un optimism, așa, rezervat, având în vedere că noi am mai fost, cu mare regret, în situații mulți ani în urmă, și în 2008, și mai devreme, când s-a părut că a existat o fereastră de oportunitate, care apoi s-a adeverit a nu fi tocmai o fereastră, și nu tocmai o oportunitate”, a mai declarat Mihai Popșoi.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.