VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Mihai Popșoi: Unii cetățeni de-ai noștri au fost mult timp pradă propagandei Kremlinului

Vocea Basarabiei: Invitatul ediției de astăzi este dl Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova. Astăzi vom pune în discuție mai multe subiecte ce țin de actualitate, dar aceste subiecte sunt probleme care se perpetuează, pentru că încă de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina s-au suprapus mai multe crize. Pe de altă parte, totuși, Ucraina și Republica Moldova au obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană și, iată, o să aflăm de la invitatul nostru de ce Republica Moldova rămâne în urma Ucrainei și dacă rămâne în urma Ucrainei la îndeplinirea celor 9 recomandări care vin din partea Comisiei Europene. Dar mai întâi vreau să-l felicit pe dl Mihai Popșoi, pentru că d-lui a scris o carte – „Europenizare versus democratizare în Georgia, Moldova și Ucraina. Provocări interne și externe pentru consolidarea democratică”. Cartea este, de fapt, o lucrare academică cu care autorul a obținut titlul de doctor în științe politice la o universitate din Italia. Felicitări cu această ocazie! Cartea a fost scrisă încă înainte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie, dar, cel mai probabil, ceea ce a scris în carte merită să fie citit și astăzi, pentru că este multă instabilitate în această regiune, unde este situată și Republica Moldova.

Mihai Popșoi: Așa este. Într-adevăr, cele relatate în carte, cercetarea în sine dezghioacă, analizează motivele, premisele care au perpetuat această instabilitate timp de 30 de ani, dar nici eu, nici alți specialiști mult mai renumiți în domeniul relațiilor internaționale și studiilor politice nu și-au putut imagina că toate acele vulnerabilități, toate acele mișcări pe care le-a întreprins Federația Rusă pe durata celor 30 de ani ar fi putut duce la o asemenea escaladare. Dar iată că acele mijloace prin care Kremlinul a influențat politica din Republica Moldova, Georgia, Ucraina, fie că e vorba de mass-media, fie că e vorba de biserică, fie că e vorba de ONG-uri sau, mai cu seamă, prin vehicule politice, prin ditamai partide politice prorusești, care au creat contextul sau premisele pentru asemenea agresiune. E bine să cunoaștem care este acest context, așa încât să ne putem apăra mai bine, să putem reduce din acele vulnerabilități. Și una din principalele vulnerabilități, de fapt, este vulnerabilitatea energetică, de care, iată, acum încercăm să scăpăm, pentru că nu poți fi un stat cu adevărat independent, suveran, dacă ești dependent sută la sută de o singură sursă de energie și acea sursă nu se sfiește niciodată să folosească acea influență ca și bâtă politică, lucru, de fapt, contrar normelor, tratatelor internaționale în domeniul economic. Relațiile economice ar trebui să fie aparte și cele politice aparte, dar trăim o realitate tristă de 30 de ani, pe care acum încercăm s-o depășim, să întoarcem această pagină, să închidem odată pagina post-sovietică, sovietică și să trecem la o pagină nouă, pagină europeană.

Vocea Basarabiei: Și cât de pregătită este astăzi Republica Moldova să depășească aceste provocări pe care le are în față?

Mihai Popșoi: Cu regret, nu este suficient de pregătită, ar fi putut fi mult mai pregătită, dacă timp de 30 de ani securitatea energetică, securitatea informațională, securitatea cibernetică ar fi fost priorități pentru guvernările de la Chișinău, dar acum încercăm toate acele lacune care s-au adunat timp de 30 de ani să le recuperăm pe cât acest lucru este posibil, așa încât acele vulnerabilități să nu mai persiste în măsura în care au creat multe probleme Republicii Moldova. Bunăoară, în domeniul energetic trăim cu toții acel calvar al prețurilor mari, inclusiv din cauza lipsei de diversificare, lipsei de resurse regenerabile, lipsei de izolare termică suficientă, lipsei unor coduri clare în construcții, așa încât să reducem din consum, să avem energie verde și acum încercăm să recuperăm toate aceste lucruri, nemaivorbind de vulnerabilitatea informațională. Iată abia acum s-a recurs la suspendarea licențelor celor câteva canale care se ocupau, de fapt, cu propaganda Kremlinului în Republica Moldova, nu produceau conținut care să reprezinte și să informeze cetățenii, dar îi îndoctrinau, îi mințeau și-i făceau să fie mult mai susceptibili agendei Federației Ruse, lucru care este unul prost. Și acest lucru e puțin spus, pentru că asemenea decizii probabil trebuiau luate mai înainte, așa încât să nu ajungă ca un actor extern, care, iată, a atacat Ucraina mișelește, să creeze contextul în care această agresiune să fie privită în mod favorabil de unii cetățeni de-ai noștri care, după cum spuneam, au fost mult timp pradă propagandei.

Căutăm soluții în domeniul energiei regenerabile, dar mai cu seamă în domeniul reducerii consumului.

Vocea Basarabiei: Dl Popșoi, eu propun un pic să ne oprim și să vorbim mai mult despre dosarul energetic. Estimările experților, dar și ale autorităților arată că Republicii Moldova i-ar trebui doi ani de zile ca să poată totuși să aibă o siguranță, că sursele sunt diversificate. Mai cu seamă, cel mai probabil, pentru cetățean contează tariful, cât costă. Da, se găsesc alternative, dar ținând cont totuși că salariile nu sunt atât de mari, pensiile nu sunt atât de mari, pe de o parte, ați încercat și ați reușit prin aceste compensații să veniți în ajutorul cetățenilor, dar ei încă mai spun că facturile le ard buzunarele și că prețurile, inflația au făcut ca ei, într-un fel, să renunțe inclusiv la alimente de care au nevoie în fiecare zi. Ziceam că doi ani de zile cam i-ar trebui Republicii Moldova, are resurse financiare suficiente ca să facă investiții în acest sector important energetic?

Mihai Popșoi: Pentru o diversificare totală și pentru a reduce vulnerabilitățile Republicii Moldova, și a fortifica cu adevărat securitatea energetică, probabil doi ani este o variantă optimistă, dar în acești doi ani trebuie să se reușească finalizarea acelei linii de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești, care va fortifica în mod semnificativ securitatea energetică a Republicii Moldova, așa încât să ne putem conecta la piața europeană, să valorificăm acea infrastructură ENTSO-E, la care ne-am conectat în această primăvară, dar construcția acestei linii de înaltă tensiune va dura, pentru că este un proiect de anvergură. În același timp, căutăm soluții în domeniul energiei regenerabile, dar mai cu seamă în domeniul reducerii consumului. Cât privește prețul, prețul depinde de piața internațională. Cu mare regret, Republica Moldova nu are zăcăminte de resurse energetice, așa încât să poată acoperi necesitățile noastre, de altfel, cum nu au nici țările din regiunea noastră, deși România, iată, încearcă să foreze în Marea Neagră, peste vreo 3, 4, 5 ani probabil vor da roade aceste forări.

Vocea Basarabiei: Și se crede că sunt rezerve mari care pot fi valorificate.

Mihai Popșoi: Aceste forări, acea valorificare va dura, dar între timp trebuie să facem ceea ce este posibil. De bine, de rău, iată acum și Dumnezeu ține cu cetățenii Republicii Moldova, timpul de afară permite reducerea un pic a consumului.

Vocea Basarabiei: Iar pe de altă parte, problema încălzirii globale e una mare.

Mihai Popșoi: E adevărat, este rezultatul încălzirii globale, trebuie să reducem din utilizarea hidrocarburilor, de aceea energia „verde”, regenerabilă este atât de importantă, și energia nucleară este percepută din ce în ce mai mult de specialiști, chiar și în ecologie, că ar fi o energie mult mai „verde” decât energiile din hidrocarburi, dar prioritate pentru noi acum este finalizarea acelei linii de înaltă tensiune. Cu părere de rău, prețul nu-l putem influența noi, însă vedem că prețul deja scade pe piața internațională, un lucru îmbucurător.

ANRE evaluează acum impactul acestor scăderi, așa încât sperăm, în timp util, să vină cu reduceri de tarif.

Vocea Basarabiei: Și ce așteaptă cetățenii? Să fie diminuate și tarifele.

Mihai Popșoi: Și noi așteptăm același lucru, înțelegem că ANRE evaluează acum impactul acestor scăderi, așa încât sperăm, în timp util, să vină cu reduceri de tarif.

Vocea Basarabiei: Dar adversarii vă critică și vă reproșează că ați fi făcut stocuri de gaz la preț mare, peste 1.000 de euro mia de metri cubi și acum el a scăzut la 600, 600 și ceva de euro, este o diferență mare?

Mihai Popșoi: Este o diferență și opnenții noștri anume pentru asta sunt – să ne critice, că așa este într-un proces democratic, însă o guvernare responsabilă nu poate să-și permită să ghicească, administrarea unui stat nu este un joc de cazino, nu-ți permiți să ghicești 50 la 50, trebuie să te asiguri. Chiar dacă este prețul mare, exista riscul ca acum prețul să fi fost și mai mare. Dacă acum temperaturile ar fi fost extrem de joase și dacă alți actori de pe piață ar fi intervenit în reducerea volumelor, exista riscul ca acum prețul să fie dublu față de cel la care am cumpărat noi. De aceea, într-un mod responsabil, nu poți să te joci cu soarta unei țări, cu resursele energetice doar speculând, ghicind ce va fi la bursă. Trebuia să cumpărăm și era firesc să cumpărăm la acel preț, acum vom cumpăra la prețul care este, așa încât să reducem din această povară, doar că trebuie să punctez, aceste cumpărări de resurse energetice au fost în marea lor majoritate din banii partenerilor noștri occidentali, în mare parte granturi și suntem enorm de recunoscători că dna președinte Sandu a avut capacitatea de convingere și a avut încrederea și are încrederea partenerilor noștri europeni, pentru că fără sprijinul partenerilor noștri din Uniunea Europeană, Statele Unite, Polonia, Germania, Franța ne-ar fi fost extrem de greu să ne permitem să acoperim acele costuri, inclusiv prin acele subsidii care au fost acordate și care sunt în continuare acordate cetățenilor, dar și acoperirea acelor costuri de achiziție a gazelor naturale, a energiei electrice. E important în aceste momente complicate să avem prieteni cu adevărat de nădejde care ne vin în ajutor, dar cârcotașii din opoziție, ai căror prieteni, de fapt, sunt vinovați de această mare problemă în care ne aflăm și de morțile miilor și miilor de oameni din țara vecină, și de rachetele care survolează spațiul nostru aerian, iar partenerii lor politici încearcă, au tupeul să vină cu asemenea abordări, e rușinos, mulți dintre ei au fost la guvernare zeci de ani în Republica Moldova și nu au făcut mare lucru. Ba mai mult, unii dintre ei au dosare penale urmare a unor scheme de achiziții de energie electrică. Și e firesc și cetățeanul înțelege foarte bine că ei n-au avut niciun interes să diversifice resursele energetice, să procure transparent la preț de piață, în interesul public, pentru că ei erau implicați în acele scheme pentru care iată acum trebuie să răspundă în instanță.

Atât timp cât acest război durează în Ucraina e complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri pentru a ne ajuta pe noi să rezolvăm conflictul transnistrean.

Vocea Basarabiei: Dar criza energetică schimbă atitudinea Chișinăului vizavi de soluționarea problemei transnistrene și, în general, această criză energetică face ca cele două maluri ale Nistrului să se apropie?

Mihai Popșoi: O mare problemă pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului și pentru așa-zisele elite politice de acolo, vulnerabilitatea în care se află ei, de altfel, noi toți timp de 30 de ani, de fapt, am fost ostaticii și suntem ostaticii acestui conflict înghețat. Și cetățenii din stânga Nistrului, și așa-zisele elite politice de acolo când văd ce se întâmplă în Ucraina, când văd că orașe în marea lor parte prorusești sau cu foarte mulți vorbitori de rusă au ajuns să fie rase de pe fața pământului în scopul „eliberării” lor de către nu știu cine și nu știu ce, cetățenii din regiunea stângă a Nistrului, ai Republicii Moldova, înțeleg că ei nu au nevoie de asemenea experiențe. Și de aceea evident că prin prisma unei asemenea deznădejdi care se întâmplă în Ucraina este o apropiere naturală, dacă doriți, dar în același timp nu trebuie să ne facem iluzii. Atât timp cât acest război durează în Ucraina e complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri pentru a ne ajuta pe noi să rezolvăm conflictul transnistrean, dar suntem enorm de recunoscători președintelui Zelenski, care a punctat, inclusiv public, că diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a negocierilor, când se va ajunge la ele, între Ucraina și Federația Rusă. Și s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, important e să fim pregătiți pentru asta.

Vocea Basarabiei: Între Ucraina și Federația Rusă?

Mihai Popșoi: Când se va ajunge la discuția dintre…

Vocea Basarabiei: Post-război, perioada post-război…

Mihai Popșoi: Post-război, președintele Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean. Or, acest război a lăsat urme adânci în Republica Moldova, dar după 30 de ani de pace, noi avem toată determinarea să păstrăm această pace, aceasta este temelia oricărei soluționări, doar pașnic și, da, s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, dar în același timp trebuie să avem un optimism, așa, rezervat, având în vedere că noi am mai fost, cu mare regret, în situații mulți ani în urmă, și în 2008, și mai devreme, când s-a părut că a existat o fereastră de oportunitate, care apoi s-a adeverit a nu fi tocmai o fereastră, și nu tocmai o oportunitate.

E puțin probabil să ne imaginăm că s-ar putea mișca carul din loc într-un mod serios atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război.

Vocea Basarabiei: Dar autoritățile Republicii Moldova au un scenariu de reglementare transnistreană care, în primul rând, să fie acceptat și de Tiraspol, iar pe de altă parte, oricum, și rolul Ucrainei va fi important, dar și vocea celor care participă ca mediatori, ca observatori în acest format de negocieri „5+2”, care din 2019 nu mai este unul funcțional?

Mihai Popșoi: Așa este, tocmai de asta ziceam că e puțin probabil să ne imaginăm că s-ar putea mișca carul din loc într-un mod serios atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război, în urma acestei agresiuni barbare a Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Dar care ar fi oferta Chișinăului pentru soluționarea problemei transnistrene?

Mihai Popșoi: Oferta Chișinăului este bine cunoscută. Timp de 30 de ani a fost o poziție tranșantă și această poziție rămâne fără echivoc, reglementarea transnistreană poate să aibă loc doar pașnic, doar prin respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și doar prin respectarea statutului de stat unitar al Republicii Moldova. Acestea sunt 3 fundamente de bază ale oricăror discuții în cadrul procesului de reglementare sustenabilă politică, celelalte detalii pot fi discutate, există o sumedenie de tehnicalități care pot fi discutate și ajustate, dar aceste 3 premise fundamentale nu pot fi supuse negocierilor.

Sperăm cât de curând să ajungem în situația să nu mai avem această dependență, să putem procura suficientă energie electrică fie din Ucraina, unde sunt probleme cu volumele de energie electrică, fie din România sau de pe întreaga piață europeană.

Vocea Basarabiei: Dar această reglementare transnistreană ar fi valabilă ca să aibă o finalitate pe parcursul mai multor ani? De ce vă pun această întrebare? Pentru că unii critică, de exemplu, că prea puțin insistent este Chișinăul atunci când trebuie să-i ceară Tiraspolului să ridice acele posturi care au fost instalate pe așa-zisa frontieră administrativă, pe râul Nistru, care totuși există această frontieră administrativă între regiunea transnistreană și malul drept al Republicii Moldova. Ziceam, au fost instalate posturi ilegale sau Tiraspolul n-a putut să justifice completarea cu încă un număr a posturilor din Zona de Securitate, ei au spus că a fost pandemia de vină și au fost nevoiți să instituie încă mai multe posturi. De ce nu poate Chișinăul, autoritățile Republicii Moldova să convingă partea transnistreană că e nevoie să dispară, să fie lichidate aceste posturi?

Mihai Popșoi: E greu să convingi pe cineva când ești dependent într-o proporție extrem de mare de acel cineva, pentru a-ți aprinde lumina în casă și a-ți prepara mâncare. Atât timp cât procuri energie electrică și ești dependent de energia electrică de la Cuciurgan e mai greu să convingi pe cineva. Uite, când vom ajunge în situația, și sperăm cât de curând să ajungem în situația să nu mai avem această dependență, să putem procura suficientă energie electrică fie din Ucraina, unde sunt probleme cu volumele de energie electrică, fie din România sau de pe întreaga piață europeană prin România, pe termen lung aceasta va fi cea mai sustenabilă și cea mai bună soluție, atunci probabil va fi mai ușor să-i convingem pe prietenii noștri așa-ziși din Tiraspol, dar…

Vocea Basarabiei: Dar acum argumentele lor au cântărit mai mult din moment ce totuși Energocom a decis să semneze acest contract pe o perioadă de 4 luni cu MGRES-ul și să fie aprovizionat malul drept cu energie în proporție destul de mare de pe malul stâng al Nistrului?

Mihai Popșoi: Aceste lucruri nu sunt neapărat legate între ele direct, indirect s-ar putea să fie, această experiență de introducere a unor posturi sau creare a unor probleme agricultorilor noștri sau școlilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului, apar cumva cu o regularitate aproape previzibilă, când au nevoie cei din stânga Nistrului să obțină anumite cedări, pentru că am întreprins și noi unele măsuri despre care cunoașteți, de a restricționa anumite lucruri, de a ne poziționa un pic mai ferm. Și în asemenea circumstanțe creează și ei anumite dificultăți, așa încât să încerce să capete un troc, să schimbe, să-și îmbunătățească poziția, creând artificial asemenea probleme. Nu este prima dată când o fac, dar atât timp, revin, cât avem această vulnerabilitate e mult mai greu să ne impunem viziunea noastră și să convingem, așa cum spuneți dvs., fie că e vorba de subiectul dat, fie că e vorba de plata taxelor și impozitelor pentru companiile care exportă pe piața europeană cu actele Republicii Moldova.

Sperăm că circumstanțele vor fi de așa natură, că și Federația Rusă va înțelege că e în interesul său să contribuie și să fie parte a rezolvării problemei, să nu fie parte a problemei.

Vocea Basarabiei: Acum am înțeles că, cel puțin, uzina de la Râbnița ar întruni toate condițiile să i se ofere acea licență pe o perioadă de 5 ani.

Mihai Popșoi: Există multe întreprinderi în stânga Nistrului care au capacitatea și exportă pe piața Uniunii Europene, dar cu mare regret, nu achită impozite în Republica Moldova și acest lucru, iarăși revenim la capacitatea de convingere a Chișinăului, dacă timp de 30 de ani Chișinăul s-a lăsat la mâna Cuciurganului și, revenim, de ce s-a lăsat la mâna Cuciurganului? Pentru că era confortabil, pentru că puteai din acel contract să treci banii printr-o companie offshore și câteva milioane să dispară în aer pentru care iată acum unul din foștii miniștri și foști președinți au dosare penale. Noi pornim de la premisa că acele vremuri au trecut, acum pe bune diversificăm, ne conectăm la piața europeană, și din moment ce ne va reuși, și e o perspectivă de probabil 2-3 ani, nu mai mult, să ne conectăm la piața europeană, să nu mai avem această vulnerabilitate, să vedem și partea de gaze naturale ce facem, pentru că și aici este un mare semn de întrebare, și aici trebuie să diversificăm, așa încât să reducem din această vulnerabilitate. Și, da, nu putem decât să sperăm că circumstanțele vor fi de așa natură, că și Federația Rusă va înțelege că e în interesul său să contribuie și să fie parte a rezolvării problemei, să nu fie parte a problemei, dar să încerce să devină parte a soluției, pentru că în acest conflict transnistrean ne aducem aminte că unii exponenți ai Moscovei ușor cinic spuneau că cheile soluționării problemei sunt la Chișinău și la Tiraspol. Ei bine, noi, cu mare regret, știm, de fapt, unde au fost cheile și unde sunt cheile soluționării timp de 30 de ani…

Vocea Basarabiei: Și ei mai spuneau un lucru, că valsul se dansează în doi și de asta Chișinăul trebuie să discute cu Tiraspolul, chiar dacă Tiraspolul era ghidat de toate sfaturile, sugestiile care veneau de la Kremlin.

Mihai Popșoi: Da, valsul se dansează în doi, numai că unul din cei doi e ținut în brațe de Grupul operativ al armatei ruse, care nu mai are dreptul de mult să se afle pe partea stângă a Nistrului. Și Federația Rusă și-a asumat acest lucru în ‘99, dar, cu mare regret, nu s-a întâmplat nici până astăzi ca acea prezență militară și acele muniții de la Cobasna, care prezintă un pericol extrem de mare pentru întreaga regiune de nord a Republicii Moldova, nu putem decât să sperăm și avem o anumită doză de optimism, dacă doriți, având în vedere cum decurg procesele în Ucraina. Poporul ucrainean și armata ucraineană au învins în bătălia de la Kiev, au învins în bătălia pentru Herson, au învins în bătălia pentru Harkov și vedem că Federația Rusă bate în retragere. Sprijinul Occidentului este colosal și nu putem decât să sperăm că Federația Rusă la un moment dat va înțelege că trebuie să fie parte a soluției, și nu parte a problemei, dar noi trebuie să fim pregătiți și, da, avem soluțiile, le ajustăm, le adaptăm la realitățile de astăzi.

Vocea Basarabiei: Dar nu le faceți publice deocamdată?

Mihai Popșoi: Nu, evident că nu le putem face publice, e firesc să nu se întâmple acest lucru, dar important e să fim pregătiți pentru orice evoluție în acest sens.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.