VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Nicu Popescu: Prioritatea absolută a diplomației noastre este aderarea la Uniunea Europeană

Prioritatea absolută a MAEIE o reprezintă aderarea la UE, și aici suntem ferm convinși că vom reuși să aducem Moldova în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de vicepremierul Nicu Popescu la evenimentul de prezentare a Planului de acțiuni al Guvernului pentru 2023 și a Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025.

Prioritatea absolută o reprezintă aderarea la UE, și aici suntem ferm convinși că vom reuși să aducem Moldova în Uniunea Europeană. În acest sens, în documentele de politice publice, întreprindem mai multe acțiuni pentru realizarea acestui obiectiv, atât în planul de politică externă prin interacțiuni cu statele membre ale UE, cu instituțiile europene, cât și pe partea de pregătire a statului, a societății noastre, cadrului legislativ, a instituțiilor pentru ca Republica Moldova să poată adera la Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Nicu Popescu a evidențiat că prioritățile politicii externe în 2023 sunt accelerarea procesului de aderare la UE, implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, îmbunătățirea serviciilor consulare pentru diasporă prin digitalizarea serviciilor prestate.

O altă prioritate în plan extern discutată în cadrul consultărilor ține de consolidarea parteneriatelor strategice - atât în plan diplomatic bilateral, cadru regional și multilateral, cât și prin proiecte concrete, acorduri, accelerări și aprofundări ale dialogului cu țările și organizațiile care sprijină libertatea, democrația și europenitatea țării noastre pe fundalul războiului brutal al Rusiei în Ucraina.

Investim foarte mult în diplomația sectorială: Diplomația pe securitate și apărare, Diplomația solidarității cu Ucraina, Diplomația economică activă, Diplomația în susținerea securității energetice, Diplomația anticorupție și Diplomația culturală. Acest lucru îl facem prin acțiunea misiunilor diplomatice, a echipei Ministerului de Externe, unul dintre obiectivele centrale fiind îmbunătățirea cadrului legal. De exemplu,  în interacțiunea noastră economică cu alte țări - inclusiv în acest plan pentru anul curent - mizăm pe semnarea unui acord de comerț liber între Republica Moldova și statele EFTA pentru a facilita condițiile de comerț, de asemenea pentru ca produsele agricole moldovenești să ajungă pe noi piețe, în Orientul Mijlociu și Asia”, a mai spus șeful diplomației de la Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.