VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Astăzi se face dreptate! Maia Sandu: Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut luni, 3 aprilie, un briefing de presă în legătură cu situația Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Maia Sandu a declarat că după 9 ani s-a reuși aducerea Aeroportului Internațional Chișinău sub controlul statului și a solicitat instituțiilor abilitate să revizuie taxa aeroportuară de 9 euro per pasager.

„Șor și Plahotniuc au furat în 2013 Aeroportul Chișinău de la cetățeni, iar astfel statul a pierdut venituri de cca 1.6 miliarde de lei. După 9 ani, am reușit să ne mobilizăm, am dus o luptă politică dură, a trebuit să mergem în instanțe ca, într-un final, să ne asigurăm că Aeroportul Chișinău este recuperat de la hoți. Azi se face dreptate. Aeroportul Chișinău este, din nou, al statului, adică al cetățenilor (…). Am reușit să facem dreptate în cazul Aeroportului, vom reuși, în ciuda obstacolelor, în ciuda rezistenței din partea unor judecători corupți, vom reuși să aducem dreptate în cazurile de corupție mare și nu doar”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a solicitat administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă, să ofere cetățenilor mai multe destinații de zbor. De asemenea a solicitat să fie revizuită taxa aeroportuară de 9 euro per pasager, cu reducerea maximă a acesteia.

„Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit APP-ului, Administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă, de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile. Aeroportul nu este un simplu bun al statului, aeroportul trebuie să devină un nod regional care asigură infrastructura necesară pentru ca Moldova să se conecteze mai mult la spațiul economic european. Iar instituțiile justiției trebuie să se asigure că toate persoanele implicate în acest furt sunt pedepsite conform legii”, a declarat șefa statului

Operațiunile AIC au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Ulterior, compania a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.

La sfârșitul lunii noiembrie, 2022, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Pe 28 martie 2023, APP a anunțat că a încheiat procedura de transmitere-preluare a activelor AIC ce se afla în gestiunea Avia Invest.

Citește și: Când revine Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului? Direcotrul APP: A fost demarată procedura de preluare a activelor AIC

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.