VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sondaj: Partidele care ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Patru partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Așa arată datele unui studiu național efectuat în perioada 15-26 martie 2023 de compania de cercetare de piață Date Inteligente SRL (iData).

Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate care ar obține 24.4% din voturile totale, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 17.2%, Partidul Politic Șor cu 10.2% și Partidul Mișcarea Alternativă Națională care ar însuma 3.4% din voturile totale și 5.4% dintre voturile respondenților deciși, reușind astfel să treacă pragul electoral de 5%.

Mai multe formațiuni politice au obținut rezultate sub pragul electoral, cum ar fi Platforma Demnitate și Adevăr cu 1.8%, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei cu 1.7%, Partidul Nostru cu 1.2%, Partidul Social Democrat European cu 0.8% și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare cu 0.7%.

Alte partide ar fi votate în total de 2.1% dintre respondenți, în timp ce proporția indecișilor și a celor care nu doresc să participe la vot depășește o treime din totalul respondenților.

Conform rezultatelor sondajului, distribuția aproximativă a mandatelor parlamentare, fără a lua în considerare opțiunile locuitorilor din Stânga Nistrului și din Diasporă, ar fi următoarea: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține 45 de mandate, insuficiente pentru o majoritate simplă, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) ar acumula 32 de mandate, Partidul Politic Șor ar avea 18 mandate, iar Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) ar fi reprezentat în Parlament cu 6 mandate.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion total de 1.065 respondenți, dintre care 93.7% au fost contactați prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer (metoda CATI), iar restul de 6.7% au completat chestionarul prin intermediul platformei online (metoda CAWI).

Rezultatele sondajului sunt reprezentative pentru populația Republicii Moldova, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea Stânga Nistrului și a cetățenilor moldoveni care trăiesc în străinătate. Studiul prezintă o marjă de eroare maximă de eșantionare de ±3%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.