VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta Maia Sandu, politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se bucură de cea mai mare încredere din partea populației. Așa arată datele unui studiu național efectuat în perioada 15-26 martie 2023 de compania de cercetare de piață Date Inteligente SRL (iData).

Potrivit sondajului, 24% dintre respondenți au declarat că au încredere în șefa statului. Pe locul doi se află fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cu 10,4%, urmat de Ilan Șor – 5,3%.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, se bucură de încrederea a 4% din populație, ex-premierul Ion Chicu – 3.2%, iar Marina Tauber, din partea Partidului Politic Șor, – 1.7%.

În top se mai regăsesc Renato Usatâi, Igor Grosu, Vladimir Voronin, Irina Vlah, Dinu Plângău și Marcel Spătari.

De asemenea, ex-premierul Natalia Gavriliță dispare din top, în timp ce premierul Dorin Recean apare pentru prima dată, cu 0.5%. Este important de menționat că 36% dintre respondenți nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova.

În cazul unui scrutin prezidențial, actualul președinte Maia Sandu ar obține 29.4% din voturile cetățenilor, urmată de Igor Dodon cu 17.6%.

”Față de măsurătorile precedente, s-a observat o diversificare a opțiunilor de vot, mai mulți candidați ieșind în evidență, cel puțin la nivelul unor regiuni statistice iData. Astfel, o cotă importantă a opțiunilor de vot se îndreaptă către Ion Ceban (7.2%), Ion Chicu (5.4%), Irina Vlah (3.1%) și Renato Usatîi (1.7%). De asemenea, cel puțin 0.5% din populație ar vota cu Vladimir Voronin sau Igor Munteanu”, subliniază experții iData.

În ceea ce privește profilul regional, Maia Sandu ar ocupa locul 1 în toate regiunile statistice din Centru (cu excepția Orheiului) și municipiul Chișinău, dar și în Sud – la Cimișlia și Căușeni și la Nord – în Fălești și Florești. În restul regiunilor, pe locul 1 s-ar situa Igor Dodon: în Sud, în Comrat și Cahul, și în toate regiunile de la Bălți și mai la nord. Ilan Șor ar obține prima poziție în regiunea statistică Orhei.

Pe locul doi la nivel regional, situația este mai diversă. Maia Sandu ar ocupa locul 2 în regiunile unde nu este pe locul întâi, cu excepția regiunii Comrat. Ion Ceban ar fi pe locul 2 în două regiuni din Chișinău și în Călărași, Irina Vlah – în Comrat și Hîncești, iar Ilan Șor – în Florești. Igor Dodon ar fi pe locul 2 în două regiuni din Chișinău, în Fălești, Ungheni, Cimișlia, Căușeni și Anenii Noi.

Ion Chicu ar ocupa locul 3 în cele mai multe regiuni, inclusiv Edineț, Bălți, Florești, Ungheni, Cimișlia, Comrat și Cahul, dar și în două regiuni din Chișinău. Renato Usatîi ar fi pe locul 3 în Fălești și în Căușeni. Ion Ceban ar fi pe locul trei în Buiucani și Anenii Noi, iar Igor Dodon ar fi pe locul trei în Botanica, Ciocana, Hâncești, Călărași și în Orhei. Ilan Șor ar fi al treilea în Rîșcani-Nord și Soroca.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion total de 1.065 respondenți, dintre care 93.7% au fost contactați prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer (metoda CATI), iar restul de 6.7% au completat chestionarul prin intermediul platformei online (metoda CAWI). Studiul prezintă o marjă de eroare maximă de eșantionare de ±3%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.