VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

IGP: Poliția va întreprinde acțiuni de verificare a corturilor, a locației protestului, precum și a împrejurimilor

Inspectoratul Generat al Poliției (IGP )anunță luni, 24 octombrie că va întreprinde acțiuni de verificare a corturilor instalate de protestatari în fața Procuraturii Generale, a locației protestului, precum și a împrejurimilor, pentru a exclude posibilitatea deținerii de obiecte periculoase și pirotehnice, care pot pune viața în pericol.

Totodată, IGP precizează că a dispus verificarea fiecărei persoane participantă la protestul de duminică, 23 octombrie din centrul capitalei, în contextul în care au fost constatate mai multe comportamente antisociale în rândul protestatarilor, care pot pune în pericol stabilitatea socială.

Măsurile sunt luate în contextul în care, în ultima perioadă, urmarea a controalelor efectuate în zona de protest au fost constatate multe încălcări ale legislației.

Potrivit oamenilor legii, în cadrul manifestației de ieri a partidului ȘOR, au fost identificate printre protestatari, 6 persoane anunțate în căutare de către instituțiile statului;

• au fost inițiate 37 de cauze contravenționale pentru diferite încălcări ale ordinii publice;

• mai mulți tineri cu constituție atletică și comportament suspect, care nu au putut comunica scopul aflării la întrunire au fost înlăturați din mulțime;

• 5 persoane care au aplicat violența asupra Poliției au fost scoase din rândul protestatarilor;

• au fost identificate 4 cazuri în care persoanele prezente la întrunire dețineau obiecte interzise, inclusiv cazul când intenționat au fost aruncate obiecte pirotehnice sub automobilele oamenilor legii.

Decizia protestatarilor de a muta acțiunea în fața Procuraturii a determinat situații imprevizibile care au destabilizat viața socială a chișinăuienilor care locuiesc în adiacent, cum ar fi:

– lipsa toaletelor publice pentru necesitățile fiziologice, transformând zona de locuit într-o zonă insalubră cu potențial de pericol sanitar;

– creșterea gradului de pericol din cauza consumului de băuturi alcoolice;

– tulburarea liniștii locatarilor prin muzică la volum mare, folosirea de stații de amplificare și megafoane etc.

Poliția precizează că nu va tolera abaterile de la cadrul normativ și va acționa cu fermitate în raport cu organizatorii protestului, persoanele provocatoare care nu se subordonează cerințelor legale ale organelor de forță, inclusiv până la acțiuni de sistare/încetare/evacuare de la locul întrunirii.

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR își aduce simpatizanții în centrul capitalei pentru a protesta împotriva guvernării. Totodată, formațiunea a anunțat regim non-stop de protest „până actualul regim va demisiona” și a instaurat „orășelul schimbării” în fața Parlamentului și Președinției.

Anterior, deputatul fugar Ilan Șor, a recunoscut că răsplătește oamenii care vin la protestele pe care le organizează, „pentru a-și achita transportul și cumpăra mâncare”.

Pe 20 octombrie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la membrii și activiștii partidului politic „ȘOR” în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului politic „ȘOR”. Atunci, 24 de persoane au fost reținute. În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat 20 de pungi negre cu aproximativ 3,5 milioane de lei.

Luni, 24 octombrie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că cinci persoane învinuite în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR” au fost plasate în arest preventiv, iar alte 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.