VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Igor Grosu: Ani de zile am fost supuși șantajului energetic din partea Rusiei

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discurs la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor desfășurat la 18 mai la București, în cadrul căruia a vorbit despre consolidarea rezilienței Republicii Moldova în condițiile unui război hibrid din partea Rusiei și despre sprijinul pe care îl poate oferi comunitatea internațională țării noastre.

În discursul său, Igor Grosu a declarat că de mai bine de un an, Republica Moldova este supusă unui război hibrid din partea Rusiei.

„Ani de zile am fost supuși șantajului energetic, iar, grație suportului partenerilor de dezvoltare, ne-am consolidat securitatea energetică și vom continua proiectele de interconectare”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a vorbit, în intervenția sa din cadrul forumului, despre progresele înregistrate de țara noastră în parcursul european și agenda de reforme implementate.

„Viteza cu care ne mișcăm este una bună și sperăm ca, până la sfârșitul anului, să înceapă negocierile de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. Asta ar impulsiona și mai mult populația, susținătorii parcursului european de a depune și mai mult efort în acest parcurs”, a punctat șeful legislativului.

În context, Președintele Parlamentului a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni desfășurate de autorități pentru a consolida capacitățile de apărare a Republicii Moldova și instituțiile responsabile, inclusiv în lupta cu propaganda, invocând asistența oferită de partenerii de dezvoltare, în special România, UE și NATO.

Șeful legislativului a participat online la Forumul de la București în cadrul unui panel tematic dedicat măsurilor de susținere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei de către comunitatea internațională, la care au mai participat Președinta Senatului României, Alina Gorghiu, Președintele Camerei Deputaților a României, Marcel Ciolacu, și Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

În perioada 18-19 mai, la București are loc cea de-a șaptea ediție a Forumului de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum” – o conferință internațională de securitate, în format regional, care reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite țări, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.

Citește și. Dorin Recean: R. Moldova nu mai folosește gaze și energie electrică rusești. Am reușit, datorită UE și României

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.