VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Dorin Recean: R. Moldova nu mai folosește gaze și energie electrică rusești. Am reușit, datorită UE și României

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean anunță că Republica Moldova nu mai folosește gaze și energie electrică rusești. Declarația a fost făcută la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani organizat la București. Totodată, Recean a menționat că R. Moldova este integrată în reţeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât şi comercial.

Premierul a menționat că datorită României și Uniuni Europene, în timpul unei ierni dificile, țara noastră a rezistat șantajului energetic și a reușit să acceseze noi surse de energie.

„Republica Moldova a depășit această iarnă, dar a făcut-o împreună cu România. În acest sens vreau să mulțumesc Bucureștiului. Atunci când Republica Moldova se afla într-o situație critică în mod special în domeniul energetic, România a intervenit prompt și noi am reușit să depășim aceste provocări. 

Dacă la declanșarea războiului 100% din energia consumată de R. Moldova provenea direct sau indirect din Rusia, astăzi Republica Moldova, datorită transformărilor radicale care au avut loc, poate exista fără absolut niciun fel de consum de gaze naturale sau electricitate din Rusia. R. Moldova nu mai consumă gaz rusesc, este integrată în reţeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât şi comercial”, a spus Dorin Recean în cadrul forumului.

Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, întrunește peste 160 de speakeri și este cel mai relevant eveniment din România dedicat securității în regiunea Mării Negre și Balcani. Forumul va găzdui peste 40 de panel-uri la care vor participa înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din state membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.