VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Doina Gherman: Nu avem o abordare constructivă a opoziției parlamentare față de integrarea europeană

Opoziția parlamentară nu manifestă constructivism și seriozitate în raport cu subiectul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Această părere a fost exprimată de șefa comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Doina Gherman în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit deputatei, opoziția nu participă la ședințele ce vizează eurointegrarea țării și ignoră întrevederile oficiale cu reprezentanții statelor membre UE, notează IPN. Doina Gherman susține că procesul de integrare europeană trebuie să devină un deziderat al întregii societăți și obiectivul principal al tuturor formațiunilor politice.

„Trebuie să lăsăm egoismul partinic la o parte și să ne consolidăm în jurul proiectului nostru de țară comun. Acesta nu este proiectul unui partid sau al unui lider politic, este proiectul tuturor. Noi avem posibilități, platforme unde putem dezbate idei, viziuni politice diferite, dar proiectul integrării europene este proiectul copiilor noștri, de aceea este cinic și nepotrivit să începem a polemiza la acest subiect. Pe de altă parte, propaganda rusă este foarte prezentă și ea devine tot mai agresivă, iar cetățenii care nu au acces la surse veridice de informație sunt manipulați. Iată de ce trebuie să fim extrem de vigilenți cu informația pe care o consumăm”, a spus deputata PAS, Doina Gherman, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șefa comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului acuză opoziția de neimplicare totală în procesele de integrare europeană.

„Până acum nu am văzut o abordare constructivă a opoziției parlamentare și nici seriozitate în raport cu integrarea europeană, deși opoziția are posibilități foarte multe. Reprezentanții opoziției nu vin la întrevederile cu delegațiile statelor membre, ei ignoră evenimentele de pe platforma parlamentară. De exemplu, săptămâna viitoare avem Inițiativa Central-Europeană, va veni o delegație din Italia, socialiștii au spus clar că ei nu vor veni, vor boicota acest eveniment”, a mai spus reprezentanta partidului de guvernare.

Mai mult, potrivit deputatei PAS, Uniunea Europeană contribuie masiv la dezvoltarea Republicii Moldova și susținerea cetățenilor țării, prin suport bugetar direct și prin asistență tehnică.

„Doar în anul 2022 Republica Moldova a beneficiat de peste 140 de milioane de euro din partea statelor membre UE, sub formă de granturi. În același timp, în 2022 am beneficiat de 130 de milioane de euro acordate sub formă de împrumut. Din acești bani am construit drumuri, poduri, am oferit compensații în facturi. Cu acești bani, oamenii au simțit direct beneficiile integrării europene”, a mai spus deputata PAS.

Potrivit deputatei Doina Gherman, Summit-ul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie, la Bulboaca, este dovada sprijinului fără precedent oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. La 1 iunie Republica Moldova va deveni capitala diplomației europene, găzduind aproape 50 de lideri europeni.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.