VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Doina Gherman: Pe 21 mai avem șansa să fim mulți și uniți pentru a decide destinul european al țării noastre

Vocea Basarabiei: Astăzi o avem invitată pe dna Doina Gherman, care este președinta Comisiei politică externă și integrare europeană în forul legislativ, deputată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate; cu 63 de mandate în parlament, această formațiune politică astăzi guvernează Republica Moldova. Numele deputatei PAS, Doina Gherman, s-a aflat împreună cu alte 11 pe o listă de femei extraordinare care muncesc să construiască un viitor mai bun pentru toți, a participat și la o ceremonie de decernare organizată de Departamentul de Stat de la Washington. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Doina Gherman: Bună ziua și bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: O să începem această discuție vorbind despre două evenimente care se consideră destul de importante pentru viitorul Republicii Moldova – Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată că va avea loc în această duminică, pe 21 mai, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, și cel de-al doilea eveniment preconizat să aibă loc în prima zi a lunii iunie la Castelul Mimi din Bulboaca, ne referim la summitul Comunității Politice Europene, la care sunt așteptați 50 de șefi de state și de guverne, o parte din ei deja au și confirmat prezența, așa că o să vorbim pe îndelete despre parcursul european al Republicii Moldova. E pregătită Republica Moldova să țină piept tuturor provocărilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, să-și facă tema de acasă, considerată o temă nu chiar atât de ușoară?

Doina Gherman: Bine, în ultimul an Republica Moldova anume asta a demonstrat că, pe lângă crizele cu care s-a confruntat, fără precedent de altfel, am trecut peste o iarnă extrem de complicată, am făcut față crizelor de securitate, de energie, crizei umanitare, noi am continuat și procesul de reforme, or agenda de reforme este prioritatea noastră în parcursul european. Evident, noi vom face tot posibilul ca să avansăm pe acest parcurs și suntem determinați, deschiderea este fără precedent, este o fereastră de oportunitate pentru noi toți și nu mă refer aici doar la clasa politică sau la guvernare, este vorba de acea oportunitate pe care o au toți cetățenii Republicii Moldova de la nord la sud și de la vest la est. Este o șansă pe care noi, ca generație, nu avem dreptul să o pierdem, să o ratăm.

Vocea Basarabiei: Dar percepția cetățenilor totuși încă mai rămâne a fi diferită, chiar dacă aceste sondaje de opinie arată că mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova își doresc ca țara lor să ajungă în Uniunea Europeană, mai există și sceptici, mai există și persoane care nu știu cum să răspundă la această întrebare, mai există și politicieni care spun că prea repede cei de la guvernare au luat cu asalt această cale de integrare europeană, pentrutrebuie să se țină cont și cum se gândește la Tiraspol, și cum se gândește la Comrat.

Doina Gherman: Dacă e să vorbim despre politicieni, probabil că trebuie să lăsăm acum egoismul partinic într-o parte și să ne consolidăm, să ne unim în jurul proiectului nostru de țară comun. Încă o dată: acesta nu este proiectul unui partid sau al unui lider politic, este proiectul tuturor, noi avem posibilități, platforme unde putem să dezbatem idei, viziuni, păreri politice absolut de toate felurile, dar când vorbim de proiectul nostru comun de țară, de integrare europeană, despre proiectul copiilor noștri este cinic, zic eu, și nepotrivit să începem a polemiza – unu. Doi – da, din păcate, propaganda rusească își face efectul și ea devine pe zi ce trece tot mai agresivă, noi asta înțelegem, și iată, din păcate, cetățenii care nu au acces la surse veridice de informație sunt manipulați și dezinformați, iată de ce noi trebuie să fim extrem de vigilenți cu informația pe care o consumăm.

Trebuie să lăsăm acum egoismul partinic într-o parte și să ne consolidăm, să ne unim în jurul proiectului nostru de țară comun.

Vocea Basarabiei: Cine cu cine trebuie să dialogheze? Pentru că dacă nu există încă acest consens larg în societate se crede că, cel puțin, partidele cu viziuni prooccidentale ar trebui să se așeze la o masă de dialog și să-și exprime unanim această poziție – încotro, Moldova? Pe de altă parte, opoziția crede că și ea ar trebui să fie invitată la masa de dialog, să se discute și cu adversari guvernării.

Doina Gherman: Noi până acum nu am văzut o abordare constructivă a opoziției, cel puțin, parlamentare pe care o avem și cu care ne întâlnim practic zilnic în Parlamentul Republicii Moldova, nu am văzut abordare constructivă și nici seriozitate în raport cu procesul de integrare europeană, deși au avut șanse și posibilități foarte multe. Deci, ei nu vin nici la întrevederile cu delegații statelor membre UE, ei ignoră toate evenimentele care sunt organizate pe platformă parlamentară. Un exemplu: iată, noi avem chiar săptămâna viitoare Inițiativa Central Europeană, va veni o delegație din Italia, președinția o deține Republica Moldova, socialiștii au spus foarte clar că ei nu vor fi, deci vor boicota acest eveniment.

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați acest refuz?

Doina Gherman: Păi este clar. Oamenii merg la întâlniri cu reprezentanții unui stat agresor, noi am văzut delegația Partidului Socialiștilor care a fost prezentă la aceeași masă cu deputați din Edinaia Rossia, participând la un forum economic. Deci, când vorbim de Rusia, numai nu despre economie, putem să spunem. Acum evident că ei și-au ales calea și ca să pierdem timpul în discuții sterile despre a convinge opoziția că parcursul nostru european trebuie să ne unească este de prisos.

Vocea Basarabiei: Dna Doina Gherman, dar cetățenii sunt toți ai statului Republica Moldova. Poate e nevoie mai mult de discutat cu cetățenii? Pentru că, în caz contrar, ce spun și acești oameni? Păi, dacă cei de la putere ne lasă să fim bazinul electoral al acestora de stânga, noi ce să facem? Ne împăcăm și cu gândul că e bine să acceptăm 300, 400 de lei și să mergem la un protest, ne împăcăm și cu gândul că la Comrat câștigă un exponent al unei fracțiuni din Parlamentul Republicii Moldova.

Doina Gherman: Sunt de acord cu dvs. Asta înseamnă că noi trebuie să fim mult mai buni comunicatori, să fim mult mai activi, trebuie să fim mesageri ai parcursului de integrare europeană, inclusiv să explicăm acelor oameni care încă nu înțeleg pe deplin beneficiile și care este totuși adevărul despre valorile europene, despre viața europeană, pentru că încă o dată spun, din păcate, acești oameni sunt manipulați și folosiți de cei care numai nu la interesul țării se gândesc. Și nu este vorba doar despre noi ca politicieni, este vorba despre noi toți ca societate, noi toți trebuie să devenim acei mesageri care de dimineață până seara în fiecare zi să ajungem la toți oamenii din Republica Moldova.

Trebuie să fim mult mai buni comunicatori și activi, trebuie să fim mesageri ai parcursului de integrare europeană,

Vocea Basarabiei: Acum vreau să vă întreb despre percepția cetățeanului când aude că peste 7 ani, peste 10 ani Republica Moldova ar putea să ajungă stat membru al Uniunii Europene, credeți că el are suficientă răbdare ca peste 10 ani să trăiască timpuri mai bune sau el totuși vrea astăzi să aibă condiții de trai decente, să aibă infrastructură bună și el nu prea își pune întrebarea că mai puțin au făcut cei care au guvernat până acum, pe dânsul îl interesează cotidianul, ziua de azi.

Doina Gherman: Este clar că toți oamenii vor și tind să vadă schimbarea astăzi, dacă nu ieri, dar eu voi da câteva cifre: doar în anul 2022 Republica Moldova a beneficiat de peste 140 de milioane euro din partea statelor membre UE granturi, deci, bani sub formă de grant. La fel, în 2022 noi am beneficiat de aproape 130 de milioane de euro sub formă de împrumut, iarăși de la Uniunea Europeană. Cu acești bani noi inclusiv am construit drumuri, poduri, am investit în infrastructură, am trecut de iarnă, am compensat la facturi la energie, la gaz, iată, cu acești bani oamenii direct au simțit beneficiile integrării europene.

Vocea Basarabiei: Și 270 de milioane e o sumă destul de impresionantă, iar pe de altă parte, mai sunt persoane care vorbesc că sunt dezamăgite de nivelul de trai pe care îl au.

Doina Gherman: Evident că dezamăgirea oamenilor vine și pe fonul acesta de incertitudine, de instabilitate cumva, avem aceste riscuri de securitate și nu putem fi liniștiți atunci când avem un război la frontieră. Este clar că această stare de spirit se datorează în mare parte acestui război pe care îl avem la hotarul Republicii Moldova și evident că oamenii se îngrijorează, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să rămânem pozitivi și optimiști, noi în continuare trebuie să fim vigilenți, dar trebuie să rămânem optimiști.

Vocea Basarabiei: Cât de pregătită este Republica Moldova ca să spună sus și tare că țara trebuie să fie în rândul celorlalte state care fac parte din UE?

Doina Gherman: Noi întotdeauna am spus că locul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

Vocea Basarabiei: Locul, da, dar că trebuie să-și facă tema de acasă e un element destul de important, pentru că am înțeles că chiar dacă decizia poate fi considerată și una politică din partea Bruxelles-ului lecția pe acasă trebuie să o facă autoritățile împreună cu cetățenii. Aici, la Vocea Basarabiei, l-am avut invitat pe șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, dl Jānis Mažeiks, care a spus că nu se oferă niciun avans, dacă nu e făcută lecția de acasă.

Doina Gherman: Evident, și noi credem în meritocrație, noi nu căutăm scurtături, noi la modul cel mai serios și responsabil implementăm cele 9 recomandări formulate în opinia Comisiei Europene, practic 95 la sută din cele 60 de acțiuni aprobate prin planul Comisiei Naționale de Integrare Europeană, care este prezidată și condusă de dna președintă Maia Sandu, le avem implementate. Asta înseamnă votate în prima sau a două lectură în Parlamentul Republicii Moldova. Noi suntem extrem de serioși atunci când vine vorba de aceste recomandări și noi vom fi gata să le prezentăm ca temă pentru acasă cu brio făcută, dar dincolo de tot ceea ce facem noi la nivel legislativ, ceea ce se întâmplă la nivel de practici, de executiv este vorba, în primul rând, de societatea noastră. Noi de aceea și venim cu acest apel pentru Marea Adunare Națională „Moldova Europeană”, pentru a uni și a consolida societatea în jurul acestui proiect de țară.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre evenimentul de duminică, dar știți că greul abia urmează după ce Bruxelles-ul va începe negocierile pe toate cele 33 de capitole cu autoritățile Republicii Moldova și se consideră că nu e chiar atât de ușor, dacă ținem cont și de practica altor state care au ajuns membre sau care așteaptă să fie membre ale UE. Negocierea pe capitole înseamnă un efort foarte mare, trebuie, în primul rând, specialiști buni.

Doina Gherman: Da, nu doar specialiști, este vorba de voință, înainte de toate. Haideți să începem de aici – voință, oameni…

Vocea Basarabiei: Dvs. ne convingeți că voință politică este suficientă.

Doina Gherman: Exact. Voință politică există, oameni bine intenționați, oameni talentați, oameni pregătiți de a se implica în acest proces la fel avem. Evident că, dincolo de aceste 9 recomandări care reprezintă, de fapt, niște recomandări de nivel politic, există acel al doilea proces-cheie, procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova la legislația Uniunii Europene. Și acest proces nu a început odată cu această guvernare, el a început din momentul semnării Acordului de Asociere RM – UE. Respectiv este un proces îndelungat, care nu se va termina nici în 2023, nici în 2024, există acele 33 de capitole pe fiecare sector în parte, asta înseamnă agricultură, asta înseamnă infrastructură, sănătate, medicină…

Vocea Basarabiei: Și experiența altor țări ne arată că și 5, 6, 7 ani nu au fost de ajuns ca să fie armonizate aceste realități din Republica Moldova sau altă țară cu cele din întreaga comunitate europeană.

Doina Gherman: Este un proces continuu și firesc, de fapt, pentru că nu este suficientă doar armonizarea la nivel de cadru legislativ, mai este nevoie de implementare, iar implementarea înseamnă standarde noi, oameni pregătiți pentru aceste standarde, mecanisme, regulamente noi. Deci, evident că toate aceste directive la nivelul UE pe care încercăm să le implementăm aici necesită timp și experiență, dar au putut alte țări, vom putea și noi. Noi întotdeauna admirăm exemplul țărilor baltice, curajul și determinarea, și profesionalismul, și avem toată deschiderea din partea lor să ne ofere expertiză în acest sens. România, Polonia, toată lumea bună este deschisă, vin în Republica Moldova și ne oferă expertiză pe fiecare domeniu în parte.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.