VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Gheorghe Bâlici: Rușilor le-ar conveni să nu ne mai intereseze nimic, să fim docili, supuși și ei să ne conducă mai departe încă vreo 30 de ani

”Rușilor le-ar conveni să nu ne mai intereseze nimic, să fim docili, supuși și ei să ne conducă mai departe încă vreo 30 de ani.” De această opinie este epigramistul Gheorghe Bâlici, care a comentat revolta și protestele organizate de opoziție privind proiectul de lege care prevede ca în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. 

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Gheorghe Bâlici a subliniat că problema denumirii corecte a limbii nu ar trebui pusă în cadrul unui referendum, însă să se decidă printr-o hotărâre a Parlamentului.

În campaniile electorale, de obicei, se întâmplă minuni. Cei care vor să rămână în capul mesei, la masa plină de bucate nu vor ca să cedeze și atunci promit sărmanilor oameni orice. Tare aș vrea vreodată să aud că acei care vor să ajungă din nou la putere să zică: „Măi, alegeți-ne și facem Unirea cu Țara și facem ca limba română să se simtă bine la ea acasă și tot ce vă doriți voi ca să vă puteți dezvolta ca neam”, pentru că este un lucru evident că noi nu ne-am constituit ca popor și atunci când îi aud pe unii că se bat cu pumnul în piept pentru țară, pentru această țară care este ruptă din trupul Țării-mame și pe cei care zic, eu, bunăoară, zic Republica Moldova și când scriu ceva, scriu tot Republica Moldova, pentru că țara este altceva. Problema privind limba română nu trebuie rezolvată în cadrul unui referendum pentru că au să se revolte ceilalți care o să fie nemulțumiți și de aceea ziceam că această problemă nu trebuie rezolvată printr-un plebiscit, ea trebuie printr-o hotărâre”, a declarat Bâlici.

Potrivit epigramistului, ”chiar și unii dintre cei care sunt vorbitori de limbă rusă și locuiesc la Chișinău și în toată republica înțeleg că aceasta este limba română”.

Și rușii o numesc limba română, literatura română, iar unii dintre moldoveni ori că se prefac că nu înțeleg, ori chiar nu înțeleg, pentru că majoritatea noi am învățat la școală limba moldovenească, literatura sovietică moldovenească. Și hai să ne amintim, că am trecut aproape prin aceeași facultate, cine citea o carte de literatura română, o făcea pe ascuns, iar dacă te găseau cu o carte adusă de la Odesa sau de la Cernăuți puteai să fii exmatriculat și așa cum acum la biserică se duc și-și fac cruce și se roagă cei care au demolat biserici la noi și au devenit peste noapte mari credincioși, tot așa e și cu limba română. Eu încă o dată vreau să accentuez acest lucru: dacă ar fi în interesul celor care sunt la putere și care vor să vină la putere și dacă nu ar fi dirijați, știți de unde, dar o s-o spunem în direct, dacă nu ar fi susținuți și dirijați de la Moscova, această problemă nu ar exista”, a subliniat Bâlici.

Membrii și susținătorii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au organizat recent un protest în fața Curții Constituționale. Aceștia s-au declarat indignați de faptul că deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede ca în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. 

Reamintim că pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Potrivit inițiativei legislative, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Citește și: Maria Zaharova: Solicităm autorităților moldovenești să oprească retorica anti-rusă

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.