VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Comuniștii și socialiștii au protestat la CC: Am ieșit să apărăm Constituția Republicii Moldova. Această fărădelege trebuie oprită

Membrii și susținătorii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au organizat astăzi un protest în fața Curții Constituționale. Aceștia sunt indignați de faptul că deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede ca în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. 

Manifestanții au scandat: Respectați Constituția! Moldova! Poporul este suveran! Moldova, moldoveni, moldovenesc! etc.

Vom apăra limba moldovenească. Azi am ajuns la clădirea CC pentru că PAS a încercat să muște din ceea ce este sacru pentru fiecare moldovean. Și sacră pentru noi este limba maternă, pe care o vorbim. Aceasta este limba moldovenească, consacrată în Constituția Republicii Moldova”, a declarat deputatul Vasile Bolea.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că ”autoritățile au promis cetățenilor „vremuri bune”, dar nu au putut face nimic și le-au luat limba”.

Autoritățile au promis cetățenilor „vremuri bune”, nu au putut face nimic și le-au luat limba. În toți anii la putere, nu ne-am atins de Constituție și nu am făcut nicio modificare, nu am schimbat nicio virgulă. În cele din urmă, cei care încalcă Constituţia Republicii Moldova astăzi, vor răspunde pentru aceasta„, a declarat fostul şef de stat, Vladimir Voronin.

Astăzi am ieșit să apărăm Constituția Republicii Moldova, care stă la temelia statului moldovenesc. Autoritățile vor să modifice Constituția fără să facă referendum, cu ajutorul unei legi simple. Aceasta este o crimă. Facem apel la toate instituțiile juridice, această fărădelege trebuie oprită sau mâine vor spune că Constituția Republicii Moldova este depășită și trebuie revizuită. Decizia de a redenumi limba aparține poporului, nu unui singur partid„, a subliniat deputatul Vlad Batrîncea.

Reamintim că pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Potrivit inițiativei legislative, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.