VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Gavrilița, despre relația Chișinău-Tiraspol: Se schimbă contextul geopolitic și trebuie să fim pregătiți pentru diverse scenarii

Premierul Natalia Gavrilița susține că Chișinăul trebuie să fie pregătit de diverse scenarii și evoluții ale situației în relațiile cu așa-numitele autorități din stânga Nistrului.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, prim-ministra a subliniat că cea mai vulnerabilă problemă este demilitarizarea Transnistriei.

Cea mai vulnerabilă problemă este întotdeauna cea de demilitarizare, adică condiția pentru oricare scenariu de reglementare. Și aici trebuie să fie clar că noi vorbim despre anumite scenarii care întotdeauna au fost discutate, elaborate, exact așa cum v-am povestit că trebuie să fim pregătiți pentru scenarii în cazul crizei energetice, exact așa întotdeauna trebuie să fim pregătiți pentru scenarii și evoluții ale situației în relațiile noastre cu așa-numitele autorități din stânga Nistrului. Și evident că se schimbă contextul geopolitic, trebuie să fim pregătiți pentru diverse scenarii și cu asta se ocupă Biroul de Reintegrare”, a menționat Natalia Gavrilița.

Totodată, premierul a subliniat că Republica Moldova trebuie să fie capabilă să-și protejeze neutralitatea, iar capacitățile în domeniul apărării trebuie să fie îmbunătățite.

Trebuie să ne dăm seama că timp de 30 de ani conceptul de neutralitate a fost utilizat, de fapt, pentru a menține Moldova cu instituții destul de slabe. Dimpotrivă, un stat neutru trebuie să fie capabil să se protejeze singur, dacă nu are o umbrelă de securitate, de aceea investițiile în domeniul militar, mai ales în ceea ce privește instruirea, pentru că am văzut că aceste echipamente de fapt au venit pentru sporirea capacităților interne, inclusiv pentru instruirea contingentelor militare care merg în misiunile de menținere a păcii, chiar mâine pleacă un nou contingent. Deci, noi trebuie să fortificăm toate instituțiile noastre, așa cum vorbim despre îmbunătățirea instituțiilor publice, exact așa trebuie să vorbim și despre îmbunătățirea capacităților noastre în domeniul apărării. Cum să ai o Armată Națională care să nu poată să aibă grijă de angajați și de soldați?”, a mai spus șefa Cabinetului de Miniștri.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.