VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Fost președinte al CC despre includerea în Constituție a dezideratului integrării europene: „Dacă ne-am grăbi, am putea reuși”

Rezoluția adoptată în cadrul Adunării „Moldova Europeană” este un document mai degrabă politic care nu poate sta la baza modificării Constituției. Pentru modificarea Constituției privind stabilirea definitivă și ireversibilă de aderare a Republicii Moldova la UE, trebuie elaborat și înregistrat în Parlament un proiect de lege, apoi trimis la Curtea Constituțională pentru a obține un aviz, iar peste 6 luni, acesta poate fi votat în Legislativ. O spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, potrivit căruia este puțin probabil să se reușească acest lucru în mandatul actualului parlament.

„Această declarație, această rezoluție este un document mai degrabă politic, el sigur că nu poate sta la baza modificării Constituției. La baza modificării Constituției trebuie făcut un alt exercițiu, trebuie întocmit un proiect de lege pe modificarea Constituției, acest proiect de lege urmează a fi înregistrat în parlament, mai apoi urmează a fi trimis la Curtea Constituțională pentru a obține un aviz în acest sens, după care acest proiect revine în parlament și peste 6 luni de zile poate fi votat. Eu nu cred că în mandatul actualului parlament va fi posibil de făcut așa ceva, deoarece ca și timp nu cred că reușim, deși s-ar putea, dacă ne-am grăbi, dar nu văd o conjunctură politică favorabilă”, a spus Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Tănase, în perioada când activa la CC, a fost dat aviz favorabil unui astfel de proiect de modificare. Mai mult ca atât, fostul președinte al CC, susține că în hotărârea Curții Constituționale este clar stabilit, cu titlu de principiu, că apartenența la spațiul valoric european este parte a identității constituționale a Republicii Moldova.

„Vreau să vă zic că noi am avut o asemenea încercare, eram la Curtea Constituțională la acea dată și am dat avizul favorabil unui astfel de proiect de modificare. Mai mult ca atât, în hotărârea Curții Constituționale este clar stabilit, cu titlu de principiu, că apartenența la spațiul valoric european face parte sau este parte a identității constituționale a Republicii Moldova, adică este un principiu care s-a regăsit mai apoi și în alte hotărâri ale Curții Constituționale, dar nu a ajuns să fie votat din simplul motiv că în parlament nu s-a găsit consensul necesar, deși la acea dată aparent erau toate șansele să fie votat, dar, mă rog, uneori se mai întâmplă că actorii politici prioritizează interesul politic, și nu cel național”, a precizat Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale și-a exprimat speranța că de această dată, proiectul de modificare a Constituției va întruni voturile necesare, deoarece nu este o chestiune care vizează un partid politic anume, este o chestiune care vizează toți cetățenii Republicii Moldova.

„Sper foarte mult că de această dată vom avea voturile necesare, deoarece nu este o chestiune care vizează un partid politic anume, este o chestiune care vizează toți cetățenii Republicii Moldova - și cei care votează PAS, și cei care nu votează PAS, și cei care votează socialiștii, toți vrem siguranță, toți vrem reguli de joc, toți vrem democrație, vrem bunăstare, vrem previzibilitatea vieții noastre. Eu cred că aici nu ar trebui să existe rezistență”, a punctat Alexandru Tănase.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.