VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Eurodeputat: Obiectivul Moldovei de aderare la UE în 2030 poate fi atins doar cu eforturi consolidate

Este foarte bine că Republica Moldova își fixează un termen pentru a realiza dezideratul de integrare europeană, iar obiectivul de a adera la Uniunea Europeană în 2030 ar putea fi atins doar cu eforturi consolidate și susținute. O opinie în acest sens a fost exprimată de europarlamentarul român Dacian Cioloș, comentând termenul de șapte ani înaintat de Maia Sandu pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

„Este foarte bine că Republica Moldova își fixează un termen. Și noi în parlament am tot discutat și solicităm Comisiei Europene și statelor  europene să-și fixeze niște termene și niște obiective în timp. Evident că acest termen poate să fie realist în măsura în care, încă din acest an, se întâmplă niște lucruri atât în Republica Moldova, cât și la nivel european. Dincolo de momentul în care se va semna tratatul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, mie mi se pare important, și asta e ideea pe care și eu, și alți colegi de-ai mei în Parlamentul European o susținem, acolo la Bruxelles și la Strasbourg, ca acest proces de integrare să fie unul treptat și să înceapă înainte de semnarea tratatului de aderare”, a declarat Dacian Cioloș în cadrul cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR Moldova.

Europarlamentarul spune că odată ce anumite capitole de negocieri sunt finalizate, legislația e transpusă și sunt instituții în Republica Moldova aliniate la instituțiile europene, Republica Moldova ar putea deja să beneficieze de anumite politici europene, chiar de finanțări europene, înainte de semnarea tratatului.

Deci, acest proces de integrare să fie unul treptat și să nu aștepte momentul final al negocierilor și semnării tratatului de aderare. Și important pentru agricultori, să nu aștepte 2030 ca să beneficieze pe deplin de piața comună europeană, să beneficieze de subvenții pentru investiții, de sprijin financiar, spune Dacian Cioloș, potrivit IPN.

La fel și pentru alte sectoare economice care pot profita de piața europeană, dreptul la liberă circulație, posibilitatea comunicațiilor/telecomunicațiilor fără a plăti taxe de roaming. Sunt multe lucruri care pot fi făcute, decise și puse în practică înainte de semnarea tratatului, a adăugat eurodeputatul.

Dacian Cioloș crede că ar fi bine ca parlamentari din țările care negociază deja aderarea la UE să asiste la sesiunile parlamentare, chiar dacă nu vor avea drept de vot până la semnarea tratatului de aderare.

„Sunt multe lucruri care pot fi făcute pentru a influența deciziile europene și în favoarea cetățenilor Republicii Moldova, chiar fără dreptul de vot. Când se negociază legislația europeană să fie acolo politicieni, reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova care să participe la discuții, la dezbateri, propuneri de amendamente. La fel și în consiliile de miniștri pot fi observatori, deci sunt multe lucruri care pot fi făcute până la semnarea tratatului de aderare, odată ce încep negocierile”, a spus Dacian Cioloș.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.