VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși

Conform presei ruse, Duma de Stat de la Moscova a votat în unanimitate, astăzi, 3 octombrie, anexarea la Rusia a republicilor populare Donețk și Lugansk și a regiunilor Herson și Zaporojie.

Proiectele de lege privind ratificarea au fost înaintate Dumei de Stat de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Potrivit acordurilor internaționale, granițele auto-proclamatelor republici și ale regiunilor vor fi determinate de granițele teritoriului care existau în ziua anexării lor la Federația Rusă. În același timp, conform tratatelor, granițele regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, adiacente teritoriului unui stat străin, sunt granițele de stat ale Federației Ruse.

De asemenea, tratatele prevăd că așa-zisele republici și cele două regiuni vor fi formate din ziua anexării lor în Rusia și își vor păstra denumirile actuale.

Acordurile precizează că limba de stat a regiunilor anexate, este rusă.

Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Moscova va „continua să se consulte” cu locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson pentru a stabili granițele exacte ale regiunilor ucrainene despre care se pretinde a fi anexate de Rusia, notează CNN.

„În ceea ce privește regiunile Herson și Zaporojie vom continua consultările cu populația acestor regiuni”, a declarat luni, 3 octombrie Dmitri Peskov, când i s-a cerut să clarifice granițele teritoriilor anexate de Federația Rusă. Ca răspuns la întrebările despre sub ce format vor avea loc aceste consultări, Peskov a spus că „nu poate răspunde la această întrebare în acest moment”, dar a adăugat că va depinde de voința oamenilor care trăiesc pe acele teritorii.  El a spus că nu sunt planificate noi referendumuri.

Menționăm că Președintele rus a semnat decretele de recunoaștere a independenței regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina, la data de 30 septembrie.

Amintim că în perioada 23-27 septembrie au avut loc referendumuri pe tema aderării Rusiei în Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie.

Referendumurile, despre care comunitatea statelor vestice au spus că nu vor fi recunoscute internațional, s-au desfășurat câteva zile în cele patru provincii care reprezintă 15% din teritoriul ucrainean, iar în primele patru zile urnele au fost plimbate din casă în casă de soldați înarmați. 

Maia Sandu, a venit cu o reacție după decretul semnat de Putin și a declarat că condamnă și respinge cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa ilegal regiunile ocupate din Ucraina iar „Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt Ucraina”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.