VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean, în discuții la Berlin cu mai mulți miniștri: Vom oferi sprijin necondiționat pentru ca Moldova să acceadă în marea familie europeană

În cadrul vizitei la Berlin, prim-ministrul Dorin Recean a avut întrevederi cu ministra Afacerilor Externe a Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, ministra federală pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a Germaniei, Svenja Schulze și cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Economice al Austriei, Martin Kocher.

În cadrul discuției cu ministra Afacerilor Externe a Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, s-a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, sprijinul oferit de Germania în acest proces, precum și despre modalitățile prin care poate fi aprofundată cooperarea în domeniul securității și economiei.

Prim-ministrul Dorin Recean a reiterat că Republica Moldova este determinată să devină cât mai curând membru al UE, pentru că acest lucru va garanta pacea, liniștea și prosperitatea țării noastre.

„Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre în Uniunea Europeană și dialogul nostru este mai important ca niciodată, deoarece suntem uniți în sprijinul nostru puternic pentru Ucraina și abordăm în comun amenințările actuale la adresa păcii și stabilității regionale”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a asigurat de sprijin necondiționat a procesului de reforme și a parcursului european al țării noastre.

„În pofida condițiilor dificile, pe fundalul agresiunii ruse din Ucraina, Republica Moldova reușește să facă pași fermi pentru a accede în marea familie europeană și vă vom oferi sprijin necondiționat în acest deziderat”, a subliniat oficiala germană.

Tot astăzi, Dorin Recean a avut o discuție cu ministra federală pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a Germaniei, Svenja Schulze.

Premierul a salutat extinderea conexiunilor de transport aerian între Republica Moldova și Republica Federală Germania care contribuie la o mai mare accesibilitate și conectivitate pentru cetățenii celor două state. Începând cu 1 mai 2024, compania aeriană germană „Eurowings” operează zboruri care leagă Chișinăul cu orașele germane Köln și Stuttgart. De asemenea, compania aeriană Lufthansa a  relansat ruta directă Chișinău-Frankfurt-Chișinău, care și-a reluat operațiunile pe 29 aprilie curent, cu o frecvență de 4-5 zboruri pe săptămână.

Dialogul s-a mai axat pe proiectele comune ale celor două țări, dar și pe  prioritățile Republicii Moldova în calea sa de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, oficialii și-au exprimat hotărârea de a sprijini în continuare Ucraina și redresarea social-economică a acesteia. În acest sens, șeful Executivului a îndemnat  companiile germane să investească în Republica Moldova, inclusiv pentru a accelera procesul de reconstrucție a țării vecine.

Tot la Berlin, Dorin Recean a avut o întrevedere și cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Economice al Austriei, Martin Kocher.

Șeful Executivului a apreciat parteneriatul constructiv între țara noastră și Austria, subliniind că prioritățile guvernamentale actuale țin de crearea condițiilor necesare pentru o creștere economică sustenabilă, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, menținerea păcii și a stabilității în țară.

„Ne dorim să implementăm cât mai multe proiecte moldo-austriece în beneficiul cetăţenilor, axate pe digitalizare, inovație, eficiență energetică, economie verde și protecția mediului”, a declarat premierul Dorin Recean.

Menționăm că la Berlin șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a avut discuții cu mai mulți șefi de state și guverne, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai mediului de afaceri.

Amintim că premierul Dorin Recean a participat astăzi la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei, care se desfășoară la Berlin, Germania.

Citește și: Dorin Recean la Berlin: Moldova este pregătită să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția Ucrainei

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.