VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dodon, după noile scumpiri anunțate de ANRE: Guvernare PAS nu vrea să asculte

Ex-președintele țării, Igor Dodon, a venit cu o reacție după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noi scumpiri la energia electrică și energia termică.

”Agentul termic centralizat în Chișinău, Bălți și Comrat s-a scumpit semnificativ, fiind stabilite tarife pe care o bună parte dintre cetățeni, în special pensionari, pur și simplu nu le vor putea achita și vor acumula datorii. Asta se întâmplă pentru că actuala Guvernare PAS a Maiei Sandu nu vrea să asculte nici cetățenii proprii, aflați la proteste în stradă, nici politicienii, care au o experiență pozitivă în gestionarea treburilor statului”, a comentat Dodon.

Totodată, politicianul cere autorităților să plafoneze tarifele la gazele naturale până la 10-12 lei pentru toți consumatorii.

”În contextul scumpirilor anunțate astăzi, revin cu propunerea ca autoritățile statului urgent să plafoneze tarifele la gazele naturale până la 10-12 lei pentru toți consumatorii. Această măsură va permite chiar și reducerea tarifelor la agentul termic, astfel ca cetățenii să plătească mai puțin decât iarna trecută. Repet, o plafonare a tarifelor la gazele naturale, după modelul mai multor state, inclusiv a vecinilor noștri, Ucraina și România, este absolut necesară.

Recent am propus și soluția de unde să ia bani Guvernul, pentru a acoperi diferența de tarif la gazele naturale. Orice întârziere în luarea acestor măsuri va costa foarte mult fiecare cetățean al Republicii Moldova, inclusiv susținătorii actualei conduceri a statului. Iar afacerile care vor falimenta în următoarele luni, vor provoca o altă criză în lanț, cu efecte negative pentru economie, pentru bugetul public, dar și pentru întreaga societate”, a mai subliniat Dodon.

Reamintim că ANRE a aprobat tariful de 4,54lei/kWh, pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica”, tariful actual fiind de 3,35 lei/kWh (fără TVA), cu 1,19 lei mai mult.

De asemenea, a fost reglementat și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2 854 lei/Gcal (fără TVA), cu 685 de lei mai mult în comparație cu tariful în vigoare.

În același timp, a fost aprobat tariful pentru energia electrică produsă de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 4,57 lei/kWh, cu 1,46 de lei mai mult față de actualul tarif.

Totodată, pentru energia termică livrată de S.A. „CET-Nord” cetățenii vor plăti 3 052 lei/Gcal (fără TVA), de la 2 115 lei/Gcal (fără TVA), ccea ce reprezintă  o majorare cu 937 lei/Gcal față de tariful în vigoare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.