VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cantitățile de acizi grași trans în alimente vor fi reglementate

Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, adoptată acum cinci ani, va fi îmbunătățită și armonizată cu legislația Uniunii Europene.

Autorii inițiativei legislative sunt președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și membra comisiei, Ana Oglinda, Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”. Proiectul de lege reglementează că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame.

Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.

Deputații argumentează că acizii grași trans, în afara celor care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, provocând boli cardiovasculare, cerebrovasculare și oncologice.

Parlamentarii precizează că acizii grași trans sunt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sunt: margarina, frișca, smântâna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.

Proiectul înaintat va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au votat în unanimitate pentru avizul pozitiv al proiectului de modificare a Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.