VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte vineri, în urma avarierii gazoductelor Nord Stream

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri, la cererea Rusiei, în urma presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat miercuri Suedia, potrivit AFP. Totodată, Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele Nord Stream din Marea Baltică, a declarat un oficial al Pazei de Coastă pe 29 septembrie.

„Franţa, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune asupra scurgerilor din Nord Stream şi că această reuniune este prevăzută pentru vineri”, a transmis MAE suedez, scrie Agerpres.

Suedia şi Danemarca au fost însărcinate să prezinte membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre aceste scurgeri, survenite în zonele lor economice exclusive.

În timp ce unele suspiciuni se îndreaptă către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept „absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a sugerat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a spus că „dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: „Mulţumim, SUA”.

După mesajul lui Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson, a catalogat drept „ridicolă” insinuarea purtătoarei de cuvânt a MAE rus şi a susţinut că în declaraţia sa din februarie Biden se referea la presiunea intensă pe care el o exercita pentru ca Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, presiune care ajunsese să dea rezultate.

A fost descoperită a patra scurgere de gaz pe conductele Nord Stream

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele Nord Stream din Marea Baltică, a declarat un oficial al Pazei de Coastă pe 29 septembrie.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.