VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De la 1 octombrie vom achita mai mult pentru energia electrică și agentul termic

Prețul la energia electrică produsă și la energia termică livrată consumatorilor de S.A. „CET-Nord” și S.A. „Termoelectrica” se scumpește în prag de sezon de încălzire. Noile tarife au fost aprobate, miercuri, 28 septembrie, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și vor intra în vigoare la 1 octombrie 2022.

Astfel, ANRE a aprobat tariful de 4,54lei/kWh, pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica”, tariful actual fiind de 3,35 lei/kWh (fără TVA), cu 1,19 lei mai mult.

De asemenea, a fost reglementat și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2 854 lei/Gcal (fără TVA), cu 685 de lei mai mult în comparație cu tariful în vigoare.

În același timp, a fost aprobat tariful pentru energia electrică produsă de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 4,57 lei/kWh, cu 1,46 de lei mai mult față de actualul tarif.

Totodată, pentru energia termică livrată de S.A. „CET-Nord” cetățenii vor plăti 3 052 lei/Gcal (fără TVA), de la 2 115 lei/Gcal (fără TVA), ccea ce reprezintă  o majorare cu 937 lei/Gcal față de tariful în vigoare.

Noile prețuri și tarife vor intra în vigoare la 1 octombrie 2022.

Potrivit ANRE, factorii care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor și prețurilor reglementate sunt majorarea prețului mediu de procurare a gazelor naturale cu circa 50%; majorarea indicelui prețurilor de consum mediu anual, de la 6,9 % la 21,9% precum și majorarea cuantumului indicelui prețurilor de consum al SUA, de la 3 % la 8,30%.

Citește și:De la 1 octombrie, vom achita peste 29 de lei pentru un metru cub de gaze.

Amintim că din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici vor achita 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 6 lei și 28 de bani mai mult față de tariful în vigoare. Hotărârea a fost aprobată de ANRE în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.