Consiliul European a elaborat un document prin care se propune ca mai mulți politicieni controversați din Republica Moldova să fie sancționați pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Inițiativa a fost elaborată de către înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și expediată în adresa secretarului general al Consiliului UE.
În document figurează Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc.
Singurul cetățean străin inclus în document este Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, condusă de fostul președinte Igor Dodon.
„Uniunea rămâne neclintită în sprijinul acordat Moldovei, rezistenței, securității, stabilității, economiei și aprovizionării sale cu energie, în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi. Având în vedere situația din Republica Moldova și, de asemenea, pentru a recupera activele persoanelor identificate ca fiind responsabile de abateri financiare grave și de exporturi neautorizate de capital, Consiliul consideră că cinci persoane ar trebui adăugate pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2023/888”, se arată în document, potrivit newsmeker.md.
Reamintim că Consiliul European a adoptat la sfârșitul lunii aprilie, la solicitarea autorităților R. Moldova, cadrul legal de măsuri restrictive, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau desfășurarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.
„Eforturile de destabilizare a R. Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova”, potrivit Consiliului European.
La 24 aprilie, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova cu scopul de a spori reziliența sectorului de securitate al țării noastre în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride din partea Kremlinului, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor Rusiei de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.