VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE a instituit misiunea civilă pentru întărirea securității Republicii Moldova

Consiliul Uniunii Europene a instituit astăzi misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova în cadrul politicii de securitate și apărare comune. Anunțul a fost făcut de instituția europeană printr-un comunicat de presă.

Obiectivul misiunii civile, al cărei plan se elaborează încă de la începutul acestui anb, este de a spori reziliența sectorului de securitate al țării noastre în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride din partea Kremlinului, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor Rusiei de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

”Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate al UE.

În acest scop, misiunea va oferi consiliere cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

Pentru început, misiunea civilă va avea un mandat de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova. Programul va fi coordonat de Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, iar ulterior va fi numit un șef al misiunii care va conduce acțiunile din Republica Moldova.

Amintim, în iunie 2022, Consiliul European a decis să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, alături de Ucraina, iar în decembrie anul trecut, UE a precizat că va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care Chișinăul se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

La scurt timp, într-o scrisoare din 28 ianuarie 2023, adresată UE, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a invitat UE să desfășoare o misiune civilă în Moldova în cadrul politicii de securitate și apărare comune.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.