VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

România, pregătită să aprovizioneze integral R. Moldova cu gaze și energie electrică

România își propune să aprovizioneze integral Republica Moldova cu energie electrică şi gaze naturale. Declarația a fost făcută de ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Forumului Internațional pentru Energie de la București, transmite Agerpres, citat de ziua.md

„La nivelul gazelor naturale avem gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Săptămâna trecută, am aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creşterea capacităţii de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălţi, linie de 400 de kV pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opţiuni pentru finanţarea pe teritoriul României, REPowerEU sau Fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanţarea pentru partea pe teritoriul Republicii Republicii Moldova. Nuclearelectrica cu Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement, n.r.) pentru Unitatea 3 şi Unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România”, a declarat Virgil Popescu.

Amintim, săptămâna trecută a fost aprobat un memorandum cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Potrivit documentului, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, finalizat în 2021, urmează să se extindă prin construcția, până în 2031, a unei noi conducte în jurul Capitalei, denumită ”Centura Chișinăului”. De asemenea, vor fi efectuate lucrări suplimentare la întreaga rețea pentru a asigura transportarea de gaze prin intermediul gazoductului în ambele sensuri.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.