VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Moldovagaz cere ANRE majorarea tarifului la gazele naturale. De pe 1 octombrie, consumatorii ar putea achita aproximativ 30 de lei pentru un metru cub

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, pe 16 septembrie, S.A. „Moldovagaz” a depus solicitarea privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022.

Astfel, dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, consumatorii vor achita, din 1 octombrie, 27 de lei și 66 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate, ceea ce constituie 29 de lei și 87 de bani cu TVA inclus.

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

Astfel, conform calculului prezentat, S.A. „Moldovagaz” solicită prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă de 27 665 lei/1000 m3, cu aplicarea de la data de 1 octombrie 2022.

Specialiștii din cadrul Agenției vor examina argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie asupra proiectului în termeni proximi.

Anterior, președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că în septembrie, tariful pentru un metru cub de gaze naturale ar trebui să fie de 36 de lei, întrucât în septembrie R. Moldova cumpără gaze naturale din Rusia la prețul de 1.882 de dolari pentru mia de metri cubi, cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

Citiți și: Șeful Moldovagaz: Pentru luna septembrie tariful la gaz ar trebui să fie de 36 de lei

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.