VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Liviu Vovc a cerut Energocomului să-i prezinte copia contractului semnat cu MGRES: Răspunsul lui Victor Bînzari

Secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, a solicitat Energocomului să-i prezinte copia contractului de livrare a energiei electrice semnat cu Centrala de la Cuciurgan.

Într-un răspuns oficial, directorul întreprinderii, Victor Bînzari, menționează că din motive de confidențialitate documentul nu poate fi făcut public.

Continuă practica secretizării. Totuși există încă multe necunoscute cu privire la negocierile purtate cu regimul separatist. Nu este clar cine a fost negociatorul și de ce Biroul de Reintegrare nu a fost parte a procesului. Amintesc că Ministrul Serebrean, cu o zi înainte de reînceperea furnizării energiei electrice de la Cuciurgan, nu știa nimic despre aceasta și era sceptic că va fi reîncepută.

În același timp nu există nicio claritate cu privire la angajamentele părților și prevederile contractului semnat cu Centrala de la Cuciurgan. Inițial, opinia publică a fost informată că din ianuarie Centrala de la Cuciurgani ne va asigura tot necesarul de energie electrică. Mai apoi însă constatăm că ei ne asigură în această lună doar 60%, iar 10% noi continuăm să cumpărăm din România. Anume din aceste considerente am solicitat copia contractului, pentru a înțelege mai bine situația”, a comentat Liviu Vovc.

Într-o postare pe o rețea de socializare, secretarul general al Platformei DA menționează că contractul semnat cu MGRES este de interes public și cetățenii sunt în drept să cunoască această informație.

Publicarea acestui contract ar elucida toate suspiciunile asupra negocierilor purtate cu regimul separatist. Din transparență ar avea de câștigat și guvernarea, dacă nu are nimic de ascuns pe marginea acestor înțelegeri. Dar, din păcate, se continuă practica vicioasă de a secretiza orice act care ridică semne de întrebare. Când se va renunța la acest tertip? Când vom avea parte de transparența mult promisă?

Argumentul războiului aici nu poate fi o justificare, căci federația rusă la sigur a fost informată despre rezultatele negocierilor, iar unicii care nu cunosc nimic sunt cetățenii. Am mai avut și în trecut documente secretizate (concesionarea Aeroportului, oferirea garanțiilor de stat în valoare de miliarde de lei) care mai apoi ne-au provocat multe bătăi de cap”, a mai scris Vovc.

Menționăm că premierul Natalia Gavrilița, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că îi va solicita ministrului Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, să facă public contractul de livrare a energiei electrice încheiat între S.A. Energocom și Centrala de la Cuciurgan.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.