VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dinu Plîngău explică de ce este extrem de necesară reforma administrativ-teritorială

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, consideră că reforma administrativ-teritorială este extrem de de necesară în R. Moldova.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei politicianul a subliniat că din cauza lipsei acestei reforme primarii nu pot realiza obiective mari.

Unele sate din Republica Moldova sunt extrem de sărace. Nu poți realiza absolut nimic. De asta avem nevoie de reforma administrativ-teritorială: nu poți realiza obiective mari, în cazul în care nu ai suportul din bugetul public național. Inclusiv în momentul în care aplici la vreun proiect european, trebuie să vii cu contribuție proprie”, a explicat Dinu Plîngău.

Orașele și satele din R. Moldova vor trece printr-un proces de amalgamare și, în cazul în care primăriile vor putea prelua competențele raioanelor, cele din urmă ar putea să dispară. Cel puțin asta prevede noua strategie privind reforma administrației publice.

În proiectul Strategiei de reformă a administrației publice din R. Moldova pentru anii 2023-2030, autoritățile propun ca satele sau comunele, orașele sau municipiile să fie absorbite de o localitate din apropiere, mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativă teritorială (UAT) nouă. Acest proces este numit „amalgamare” și ar trebui să aibă loc voluntar până în anul 2027.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.