Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, consideră că reforma administrativ-teritorială este extrem de de necesară în R. Moldova.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei politicianul a subliniat că din cauza lipsei acestei reforme primarii nu pot realiza obiective mari.
„Unele sate din Republica Moldova sunt extrem de sărace. Nu poți realiza absolut nimic. De asta avem nevoie de reforma administrativ-teritorială: nu poți realiza obiective mari, în cazul în care nu ai suportul din bugetul public național. Inclusiv în momentul în care aplici la vreun proiect european, trebuie să vii cu contribuție proprie”, a explicat Dinu Plîngău.
Orașele și satele din R. Moldova vor trece printr-un proces de amalgamare și, în cazul în care primăriile vor putea prelua competențele raioanelor, cele din urmă ar putea să dispară. Cel puțin asta prevede noua strategie privind reforma administrației publice.
În proiectul Strategiei de reformă a administrației publice din R. Moldova pentru anii 2023-2030, autoritățile propun ca satele sau comunele, orașele sau municipiile să fie absorbite de o localitate din apropiere, mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativă teritorială (UAT) nouă. Acest proces este numit „amalgamare” și ar trebui să aibă loc voluntar până în anul 2027.