VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Diana Crudu: Republica Moldova nu și-a epuizat potențialul investițional în agricultură

”Republica Moldova nu și-a epuizat potențialul investițional în agricultură și mai are un mare avantaj, agricultura este agricultură mare la nivel de cereale și agricultură mică la nivel de horticultură, legumicultură”. De această opinie este antreprenoarea Diana Crudu.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Diana Crudu a subliniat că statisticile arată că în ceea ce ține de producerea de măr, cireașă, prună antreprenorii din R. Moldova sunt buni de tot, de aceea ”trebuie să creștem la nivel de procesare și să intensificăm exporturile noastre”.

Eu vreau să vă spun că există un potențial enorm de dezvoltare a Republicii Moldova, mai ales când vine vorba despre produsele de înaltă valoare. Foarte mulți producători mici au înțeles că nu trebuie să mai aștepte minuni, să vină camionul să le ia, spre exemplu, merele din depozit și au investit în linii de stoarcere a sucului direct, fără apă, fără zahăr, fără conservați, toarnă sucul în bigbox-uri. În ultimii ani au apărut foarte mulți producători de suc, o să găsiți sucurile și pe rafturile magazinelor, cumva oamenii înțeleg că n-o să vină nimeni să le rezolve problemele. Că există potențial? Trebuie să recunoaștem că există, Republica Moldova nu și-a epuizat potențialul investițional în agricultură și mai are un mare avantaj, agricultura este agricultură mare la nivel de cereale și agricultură mică la nivel de horticultură, legumicultură. Discutam cu partenerii din România, colegii de-ai noștri, și ei spuneau că avem un mare avantaj, fiindcă avem cultura lucrării viței-de-vie și a livezilor. Spre exemplu, în România agricultorii nu se mai complică, prelucrează suprafețe extinse de teren, fac cereale, sunt producători mondiali, în schimb, când e vorba de oameni care să curețe, să lege, să recolteze, nu-i mai au. Probabil că și noi riscăm să nu-i mai avem în câțiva ani de zile”, a subliniat Diana Crudu.

Totodată, antreprenoarea a menționat că tinerii fug de agricultură.

De agricultură se fuge, cu adevărat se fuge de foarte multe ori. Tinerii încearcă să migreze în domenii cum ar fi IT, medicina, pentru că e mult mai ușor să-ți câștigi bănuții într-un birou decât în câmp, în soare aprig, în ploaie, în vânt, dar până la urmă trebuie să fim conștienți de faptul că cineva va trebui să producă și mâncare. Cea mai mare provocare pentru următorul secol, după mine, este cum să hrănim cele 9 miliarde de populație care au să fie în 15-20 de ani. Populația globală, în general, va crește cu 15 la sută, dar terenurile maximum, prin asanare, vor crește cu 5 la sută. Eu tot timpul spun că Republica Moldova deține un aur negru, dacă autorul altor state este petrolul, gazele, aurul Republicii Moldova vor rămâne terenurile”, a declarat Diana Crudu.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.