VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Deputat PAS: Oficialii de la Moscova vorbesc deja deschis despre refacerea Uniunii Sovietice, iar statele ex-sovietice nu-și doresc acest lucru

După 24 februarie, oficialii ruși nu-și mai ascund intenția de refacere și revenire la vechiul proiect imperial, Uniunea Sovietică. Constatarea a fost făcută de deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, care susține că popoarele ex-sovietice nu-și doresc refacerea imperiului ci doresc să fie parte a lumii libere.

„Deja observăm că după 24 februarie Rusia nu-și mai ascunde intenția de refacere și revenire la vechiul proiect imperial. Și, apropo, Uniunea Sovietică este una din fațetele acestui proiect imperial rusesc și deja chiar în discursurile pe care le au oficialii de la Moscova, ei deja nu se mai ascund. Dacă până atunci ei cumva mai mult sau mai puțin voalat discutau că „noi recunoaștem suveranitatea altor state”, acum deja aceste lucruri nu mai sunt pe ordinea zilei, ei deschis vorbesc despre necesitatea refacerii imperiului, iar imperiile se refac doar prin forță. Evident că statele, fostele colonii nu-și doresc acest lucru, evident că rezistența față de un asemenea proiect este foarte mare din partea statelor care au făcut parte din acest imperiu, inclusiv Republica Moldova, inclusiv România, statele baltice ș.a.m.d., și acest discurs imperial trebuie pur și simplu să deschidă ochii cetățenilor din Republica Moldova, ca să știe, de fapt, ce vor ei cu adevărat. Și întrebarea este dacă Republica Moldova își dorește acest lucru. Și răspunsul care vine din partea oficialilor Republicii Moldova, dar și al cetățenilor este că noi nu ne dorim refacerea acestui proiect. Oamenii trebuie să înțeleagă că intențiile Rusiei sunt foarte clare, să refacă imperiul și cetățenii din Republica Moldova trebuie să spună foarte clar că noi nu ne dorim acest lucru, noi vrem să facem parte din lumea liberă, din Uniunea Europeană”, a spus Virgiliu Pâslariuc în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Deputatul susține că după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, este necesară o nouă ordine mondială și noi tratate de securitate colectivă. Potrivit lui, în prezent pacea este foarte fragilă și statele europene au nevoie de o garanție mult mai mare în ceea ce privește asigurarea securității.

Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) şi-a încetat existenţa pe 26 decembrie 1991 prin declaraţia nr. 142-H a Sovietului Suprem al Republicilor Uniunii Sovietice. Odată cu prăbușirea URSS, cincisprezece foste republici sovietice au devenit independente.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.