VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Decizia de achitare a fostului premier Vlad Filat în dosarul de spălare de bani, contestată de procurorii anticorupție

Procuratura Anticorupție a contestat sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai, prin care fostul premier Vlad Filat a fost achitat. Acuzatorii cer la Curtea de Apel Chișinău casarea hotărârii instanței de fond și recunoașterea vinovăției ex-premierului în dosarul de spălare de bani, transmite IPN.

În recursul său, procurorii cer ca fostului premier să-i fie stabilită o pedeapsă de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor. Potrivit lor, această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică.

Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale.

„În analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PA, instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare logică pentru aceste concluzii divergente. Astfel, în opinia acuzatorilor de stat, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii. Totodată, procurorii susțin că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării.

Potrivit învinuirii, în 2013, Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. Fostul demnitar ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru PLDM.

În 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Dosarul a fost deschis în 2015, în urma denunțului oligarhului Ilan Șor. Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în timpul ședinței Parlamentului și arestat ulterior.

În vara anului 2019, instanța i-a scurtat termenul de detenție din cauza condițiilor proaste din penitenciar. În decembrie 2019, Filat a fost eliberat condiționat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.