VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Datele unui raport european indică că R. Moldova este restantă în aplicarea politicilor UE: Reacția lui Nicu Popescu

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a venit cu o reacție după ce în presă au apărut informațiile din ciorna unui raport al Comisiei Europene care arată că Republica Moldova este restantă privind aplicarea politicilor europene.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Nicu Popescu, menționează că raportul Comisiei Europene este deocamdată ”un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie”.

”Acest document se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE iar deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. Este important să evidențiem că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat ferm Consiliului UE acordarea țării noastre a statutului de țară candidat, care demonstrează clar progresele înregistrate deja de actualul guvern în domeniul integrării europene”, a scris ministrul.

Totodată, Popescu subliniază că noul raport care urmează a fi publicat va evalua situația existentă la cele 33 de capitole ale legislației UE și nu va include progresele substanțele deja realizate după luna iunie.

”Recunoaștem interesul public pentru conținutul raportului și MAEIE în calitate de autoritate coordonatoare a procesului de integrare europeană, împreună cu instituțiile naționale are toată deschiderea și disponbilitatea să discute aspectele practice în spiritul transparenței.

Suntem bucuroși la etapa actuală să amintim că prima parte a Avizului Comisiei Europene a fost publicată pe 17 iunie 2022 și vizează două capitole – criteriul politic și criteriul economic.

A doua parte – Raportul analitic care urmează să fie publicat în curând reflectă un bilanț detaliat pe fiecare capitol de aderare și va analiza în mod special:

  • nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislaţia țării noastre;
  • proceduri și mecanisme de implementare a politicilor UE cu accent major pe capacitatea administrativă și instituțională;
  • nivelul de cooperare a țării noastre cu Uniunea Europeană.

Noul raport care urmează a fi publicat va evalua situația existentă la cele 33 de capitole ale legislației UE și nu va include progresele substanțele deja realizate după luna iunie.

Este o premieră pentru țara noastră de a trece printr-o evaluare a cerințelor de corespundere cu un stat membru al UE și este evident, la fel cum am anunțat și anterior că procesul de transformare europeană și modernizare a instituțiilor noastre și asigurării pregătirii administrative va fi unul de durată.

Totodată, acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare. Autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare ca să ne mișcăm accelerat înainte, iar concomitent implementăm și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. În toamna anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova. În 2023 vom reuși și mai multe împreună!”, a mai scris Popescu.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.