VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Criză de energie electrică în R. Moldova. Spînu: Dacă vom acționa responsabil, nu vom deconecta pe nimeni

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu un mesaj adresat cetățenilor, în contextul în care începând cu ziua de mâine, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Spînu, subliniază că contractele comerciale semnate de S.A Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00.

Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni.

Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”, a scris Spînu.

Totodată, ministrul asigură cetățenii că mâine, 24 octombrie, în R. Moldova nu sunt planificate deconectări de la energia electrică.

Ce vom face la Guvern:

  • În zilele următoare vom identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori;
  • MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vom identifica resurse și pentru zilele următoare;
  • Vom adopta măsuri de economisire a energiei electrice;

Vă promit că voi reveni zilnic cu informații referitor la situația în care ne aflăm. Avem un singur obiectiv, să ținem țara conectată la resursele energetice. Putem reuși doar dacă vom acționa ca un tot întreg. Vă mulțumesc!”, a mai scris Spînu.

Menționăm că începând cu data de 11 octombrie, Republica Moldova nu mai primește energie electrică din Ucraina după ce autoritățile de la Kiev au decis să înceteze să mai exporte energie electrică către Europa. Decizia a fost luată de autoritățile ucrainene pentru „a-și stabiliza propriul sistem energetic” în urma atacurilor rusești cu rachete asupra infrastructurii Ucrainei, din 10 octombrie.

Totodată, vineri, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că începând cu luni, 24 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) va reduce livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului, în contextul în care Gazprom menține la un nivel scăzut livrările de gaze.

Ulterior, întreprinderea de Stat "Moldelectrica" a anunțat că pe piața energiei electrice din R. Moldova se atestă stare de alertă și a îndemnat consumatorii să economisească.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.