VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consilierul premierului României, dezvăluiri despre vizita lui Ciucă la Chișinău și cele 100 milioane de euro promise Moldovei

Consilierul de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim-Ministrului României Iulian Chifu, a dezvăluit în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei detalii despre vizita lui Nicolae Ciucă la Chișinău.

Potrivit lui Chifu, în R. Moldova oficialii din România vor aborda subiecte precum situația de securitate, situația din Transnistria și efectele războiului hibrid asupra Chișinăului.

Vom discuta despre situația de securitate, cea locală și cea regională, vom discuta, cel mai probabil, și despre situația din Transnistria și evoluțiile din acea regiune, și relația cu Ucraina, războiul de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina și efectele ei, războiul hibrid asupra Chișinăului, desigur sprijinul României pentru Republica Moldova și temele pe care le-ați văzut foarte recent. Respectiv, mulțumiri pentru aducerea la zi, punerea de acord a legislației naționale cu hotărârea Curții Constituționale din 2013, care numește limba de stat în Republica Moldova limba română.

De asemenea, elementele care sunt în discuție acum despre punerea în utilizare de către Mitropolia Basarabiei a unui sediu adecvat, așa cum se întâmplă și cu Mitropolia Moldovei, și trebuie să mulțumim Guvernului Republicii Moldova și președintei Maia Sandu, care a avut dorința de a aduce cele două mitropolii la același statut și la aceeași relevanță, cum e normal, pentru că există credincioși și libertatea de credință este validată în democrație, există credincioși care sunt atașați Mitropoliei Basarabiei sub Ascultarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat Chifu.

Totodată Iulian Chifu a subliniat că în cadrul întrevederilor se va aborda și subiectul ce ține de cele 100 de milioane de euro promise Republicii Moldova de țara vecină.

Deja lista proiectelor a fost aprobată, probabil că unul din mesajele care va fi livrat la Chișinău este situația actuală, legată de această sumă. Din știința mea, sunt deja 24,7 milioane de euro validați, cheltuieli admisibile și ele vor intra în circuitul normal al decontărilor de aici înainte. Acestea sunt chestiuni de natură tehnică, până la urmă, lucrurile se fac și cu oameni, se fac și cu știință, desigur se fac și cu bani, iar din punctul acesta de vedere cred că Republica Moldova are asistența unanimă venită pe nenumărate direcții pentru a putea să facă aceste reforme și doar îndeplinirea acestor reforme sunt argumentele de care România are nevoie, de care toate celelalte state care o sprijină au nevoie pentru a înainta această candidatură și pentru declanșarea negocierilor propriu-zise de aderare la Uniunea Europeană.

Reamintim că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, vine mâine, 23 martie, într-o vizită oficială la Chișinău.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.