VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iulian Chifu: Guvernarea de la Chișinău are toate șansele să deblocheze situația din justiție, iar România și UE sunt gata să sprijine toți acești pași

La Chișinău este așteptat în vizita premierul României Nicolae Ciucă care va fi însoțit de o delegație formată din mai mulți miniștri. „Vom avea întâlniri bilaterale la nivelul președintei Maia Sandu, la nivelul premierului Dorin Recean și la nivelul președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Reconfirmăm consolidarea relațiilor bilaterale și desigur este o vizită prin care reconfirmăm sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Moldova pentru parcursul european”, a declarat Nicolae Ciucă. Consilierul de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim-Ministrului României Iulian Chifu a declarat pentru Vocea Basarabiei că parteneriatul moldo-român s-a consolidat și mai mult după invazia Rusiei în Ucraina.

Vocea Basarabiei: După ce premierul Recean a făcut prima vizită la Palatul Victoria, iată că și omologul său de la București, dl Nicolae Ciucă, vine la Chișinău. Pe agenda celor două guverne sunt foarte multe probleme. Pe care ați vrea să le evidențiați dvs. ca prioritare?

Iulian Chifu: Evident că vom discuta despre situația de securitate, cea locală și cea regională, vom discuta, cel mai probabil, și despre situația din Transnistria și evoluțiile din acea regiune, și relația cu Ucraina, războiul de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina și efectele ei, războiul hibrid asupra Chișinăului, desigur sprijinul României pentru Republica Moldova și temele pe care le-ați văzut foarte recent. Respectiv, mulțumiri pentru aducerea la zi, punerea de acord a legislației naționale cu hotărârea Curții Constituționale din 2013, care numește limba de stat în Republica Moldova limba română. De asemenea, elementele care sunt în discuție acum despre punerea în utilizare de către Mitropolia Basarabiei a unui sediu adecvat, așa cum se întâmplă și cu Mitropolia Moldovei, și trebuie să mulțumim Guvernului Republicii Moldova și președintei Maia Sandu, care a avut dorința de a aduce cele două mitropolii la același statut și la aceeași relevanță, cum e normal, pentru că există credincioși și libertatea de credință este validată în democrație, există credincioși care sunt atașați Mitropoliei Basarabiei sub Ascultarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Vocea Basarabiei: În ce măsură reușește Republica Moldova să îndeplinească acest rol de a asigura pacea și securitatea în regiune, având în vedere că există această regiune transnistreană, o problemă nerezolvată, dosarul transnistrean?

Iulian Chifu: Până una-alta trebuie să salutăm, în primul rând, curajul, în al doilea rând, modul profesionist în care a fost rezolvată problema de securitate recentă. O știți foarte bine, o chestiune care a fost expusă de către serviciile se informație americane chiar public și care pe baza unor schimburi de informații a putut fi rezolvată de către Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Recean și cred că în această situație elementele de securitate și siguranță internă a fiecărui cetățean al Republicii Moldova sunt de prim-interes pentru Guvernul de la Chișinău. Sigur că nu se pot rezolva peste noapte chestiuni de tipul celei a Transnistriei și, cu atât mai mult, în perioadă de război în vecinătate. Desigur însă că reflecții în legătură cu chestiunea aceasta, schimburi de opinii, acea reuniune trilaterală la nivelul miniștrilor de externe din România, Republica Moldova și Ucraina sunt cadre potrivite pentru discutarea acestei tematici, ca și cele bilaterale de fiecare dată când se întâlnesc înalți oficiali din România și din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: În ultimul timp se discută mult despre acest plan care ar fi fost plămădit la Kremlin referitor la destabilizarea Republicii Moldova. Unii se întreabă dacă s-ar putea prin această destabilizare să fie deturnat parcursul european al Republicii Moldova, or Bucureștiul spune cu regularitate că rămâne avocatul Moldovei în toate instituțiile europene. Credeți că ar putea cineva să împiedice acest drum european?

Iulian Chifu: Republica Moldova este subiectul unor politici agresive, deloc prietenoase venite, iată, din partea Federației Ruse și ne-o arată exact planul despre care pomeneați dvs. Pe de altă parte, ține de România, în primul rând, de Uniunea Europeană, de partenerii americani pentru ca să crească reziliența Republicii Moldova la toate nivele și să aibă posibilitatea de a relaționa și a contracara aceste instrumente hibride care sunt îndreptate împotriva sa pentru a o deturna de la un drum pe care și l-a stabilit și pe care și-l doresc majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Aș spune că în momentul de față, din punctul de vedere al României, oferim tot sprijinul necesar pe această direcție. Centrul Euro-Atlantic de Reziliență de la București susține și e participant direct și sponsor direct în construcția acestei reziliențe la nivelul diferitelor instituții ale statului Republica Moldova, dar evident că aici contează foarte mult și societatea, contează, până la urmă, fiecare cetățean ce-și dorește de la statul Republica Moldova, pentru că vă spun foarte clar: pe dimensiunea de reziliență, pentru contracararea războiului hibrid instituțiile statului nu sunt suficiente, ci trebuie o participare extinsă a societății civile, a zonei academice, o susținere a întregii societăți și a fiecărui cetățean pentru a reacționa în fața acestor tipuri de agresiune. 

Vocea Basarabiei: Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la UE și are de îndeplinit, cel puțin pe moment, acele 9 recomandări. Justiția este o piatră grea de încercare pentru actuala guvernare și am auzit deja voci care spun că, dacă nu se reformează acest domeniu, atunci Moldova poate să rămână restanțieră și să aibă necazuri, apropiindu-se de UE. Cum vedeți dvs. ceea ce se întâmplă astăzi în acest domeniu important, care trebuie reformat, justiția?

Iulian Chifu: Și pe această dimensiune ține de abilitatea autorităților Republicii Moldova de a gestiona această relație cu zona justiției, cu profesioniști din zona justiției de a-i face pe cei care sunt cu adevărat înclinați spre reforme să se alăture acestui efort, pentru că nu se poate face o reformă împotriva unei caste și, pe de altă parte, este un subiect absolut obligatoriu. Până la urmă, justiția este un serviciu public, care se adresează tuturor cetățenilor Republicii Moldova și dacă luăm orice sondaj de opinie din stânga Prutului vedem cam care este încrederea în justiție a cetățeanului obișnuit din Republica Moldova, nu vorbim aici de alte cazuri foarte speciale. Am văzut declararea acestei stări de urgență în justiție și am văzut un număr de măsuri pe care Guvernul de la Chișinău le-a luat pentru a debloca această situație existentă. Cred că va avea toate șansele și din punctul de vedere al României, al Uniunii Europene există tot sprijinul pentru ca acești pași să fie îndepliniți până la capăt și pentru ca Republica Moldova să îndeplinească cele 9 recomandări de acolo și să poată deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană într-un viitor cât mai apropiat. 

Vocea Basarabiei: Pentru acest lucru, pentru a se schimba situația în bine în Republica Moldova e nevoie și de asistență financiară, inclusiv România a promis acele 100 milioane de euro, se va reveni la acest subiect acum?

Iulian Chifu: Deja lista proiectelor a fost aprobată, probabil că unul din mesajele care va fi livrat la Chișinău este situația actuală, legată de această sumă. Din știința mea, sunt deja 24,7 milioane de euro validați, cheltuieli admisibile și ele vor intra în circuitul normal al decontărilor de aici înainte. Acestea sunt chestiuni de natură tehnică, până la urmă, lucrurile se fac și cu oameni, se fac și cu știință, desigur se fac și cu bani, iar din punctul acesta de vedere cred că Republica Moldova are asistența unanimă venită pe nenumărate direcții pentru a putea să facă aceste reforme și doar îndeplinirea acestor reforme sunt argumentele de care România are nevoie, de care toate celelalte state care o sprijină au nevoie pentru a înainta această candidatură și pentru declanșarea negocierilor propriu-zise de aderare la Uniunea Europeană. Desigur am pledat și pentru alte elemente, de exemplu, ridicarea limitelor în comerțul bilateral cu Uniunea Europeană, având în vedere că Republica Moldova este într-o situație dificilă și având în vedere că dimensiunea comerțului său cu Uniunea Europeană este relativ redusă, am pledat pentru acea rezolvare a problemei roaming-ului pentru toate statele din Uniunea Europeană și lucrurile acestea sunt într-un curs firesc și sunt considerate la nivelul Uniunii Europene ca elemente de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, în primul rând, și pentru sprijinul pe care aceștia trebuie să-l acorde reformelor, care nu sunt simple. Dvs. pomeneați despre situația din justiție, gândiți-vă că în fiecare domeniu în momentul în care încep reformele anumite state vechi, stabilite și osificate, s-ar putea să reacționeze într-o formă negativă.

Vocea Basarabiei: Să mai spunem că sprijinul acordat la achiziția energiei electrice și a gazelor naturale din partea României pentru Republica Moldova a însemnat mult și foarte mult în această iarnă pe care totuși au reușit cetățenii să o treacă cu bine și să mai spunem… 

Iulian Chifu: Vă amintesc că timp de două luni, până în decembrie la semnarea acordului cu Gazprom-ul, am acordat 80 la sută din curentul electric consumat în Republica Moldova. Avem la dispoziție gazul necesar, după cum bine știți, s-au transferat lemne de foc, s-a transferat păcură pentru a fi folosită ca și combustibil alternativ, la acest capitol cred că nimeni nu a stat să cuantifice în bani, dar dacă tragem o linie lucrurile sunt foarte-foarte treptat pe departe, dar România și-a asumat să sprijine Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar și din acest motiv cred că avem și noi responsabilitatea noastră în a vedea Republica Moldova că reușește. Însă nu uitați, reformele, legile, guvernarea, administrarea Republicii Moldova se petrec la Chișinău și acolo sunt principalele măsuri care se iau în aceste direcții, noi putem doar ajuta, sprijini, consilia.  

Vocea Basarabiei: Dar în relația bilaterală sunt importante și proiectele de interconexiune energetică, probabil că pe această dimensiune este încă mult și foarte mult de lucrat, între timp, România și-a consolidat și statutul de prim-partener comercial al Republicii Moldova, nu?

Iulian Chifu: De zece ani, de zece ani deja România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Asta, apropo, poate află și dl Dodon, uitându-se la statisticile chiar din interiorul Republicii Moldova. Întotdeauna, în ultimii zece ani, România a fost primul partener comercial al Republicii Moldova și tot pentru ascultătorii dvs. trebuie spus foarte clar că este primul partener comercial nu de azi, de ani buni, primul partener comercial, inclusiv al regiunii separatiste, care are Uniunea Europeană ca principal partener.

Vocea Basarabiei: Așa este. Acum, pragmatismul e cel care trebuie să demonstreze cetățenilor că trebuie să fie durabilă această relație dintre Chișinău și București, dar este pragmatism, este și simbolism, această vizită are loc și în ajunul zilei de 27 martie.

Iulian Chifu: Este adevărat, întâmplarea a făcut ca această vizită oficială, prima vizită oficială a premierului Nicolae Ciucă, să aibă loc exact înaintea zilei de 27 martie, în egală măsură să aibă loc după ce Parlamentul Republicii Moldova a adoptat acea punere în acord a unei decizii a Curții Constituționale cu legislația de la Chișinău, dar și discutarea acelei legi care vizează punerea la dispoziția Mitropoliei Basarabiei sub Ascultarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române a unui sediu adecvat, aducerea la același statut a Mitropoliei Basarabiei cu toate celelalte culte recunoscute în Republica Moldova. Și cred că acest lucru este în egală măsură salutar și înseamnă curaj, înseamnă, evident, o asumare pe care o salutăm la nivelul Guvernului proeuropean al Republicii Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.