VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Clienții păgubiți de Air Moldova urmează să-și primească banii, după un an de așteptare. Parlamentul vine în ajutor 

Deputații Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian și Sergiu Lazarencu au prezentat o inițiativă legislativă, care vizează aproximativ 30 de mii de persoane păgubite de compania AirMoldova. Astfel, cetățeni care au cumpărat bilete de la compania Air Moldova, iar ulterior cursele au fost anulate, ar urma să-și recupereze mai rapid banii pentru biletele procurate. În cadrul unui briefing de presă, cei doi deputați PAS au prezentat propunerea de modificare a Legii insolvabilității astfel încât pasagerii să aibă prioritate.

Potrivit lui Sergiu Lazarencu, peste 28 000 de moldoveni nu și-au primit înapoi banii pentru biletele cumpărate de la AirMoldova, fiind vorba despre circa 75 mii de bilete, în valoare de circa 9 milioane de euro.

„Astăzi, am înregistrat un proiect de lege care va oferi statului o mai mare putere de protecție a cetățenilor în cazul în care ei cumpără servicii în domeniul aerian. În momentul în care compania intră în faliment, pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii care li se vor întoarce banii. Dacă până acum această categorie (pasagerii) se clasa în rangul 7 după prioritate la întoarcerea datoriilor, acum noi o plasăm printre primele”, a spus Sergiu Lazarencu.

Deputatul Radu Marian a declarat că proiectul de lege va veni în ajutorul celor peste 28 mii de oameni păgubiți de compania Air-Moldova controlată de gruparea criminală Șor.

„Suntem nevoiți să intervenim prin lege pentru a opri acțiunile banditului Șor. Pentru că acesta distruge tot pe ce pune mâna: Acesta a acaparat și distrus câteva bănci comerciale și a furat în proces un miliard de dolari. Furt care băgat țara într-o criză economică, politică și morală profundă de pe urmă căruia suferim și azi.

A intrat în politică și și-a transformat partidul în grupare criminală, care cumpără alegători, deputați, primari, judecători etc. La indicația Kremlinului, încearcă să distrugă democrația din Republica Moldova și să o transforme într-o colonie a lui Putin, unde tinerii sunt trimiși pe front, sau sunt arestați pentru că sunt critici fațăd de guvernare.

Cu ajutorul lui Plahotniuc, a pus mâna ilegal pe Air Moldova în 2018 și distrus-o și pe asta. A băgat-o în faliment, i-a amăgit pe oameni să cumpere bilet de avion la zboruri inexistente, iar cum aproape 30 mii de cetățeni nu-și pot primit banii înapoi. Pentru că Șor nu vrea să le întoarcă banii. Pentru că șor toată viața lui cu asta s-a ocupat, să amăgească oamenii și apoi să-i fure. De aia a fugit ca ultimul laș din țară”, a declarat președintele Comisie economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Radu Marian a precizat că foarte multe lucruri depind și de instanțele judecătorești, inclusiv și acest dosar Air Moldova.

„Gruparea criminală mai are tupeul să activeze în țara noastră anume din cauza lipsei de curaj și acțiune din sistemul de justiție. Justiția nu poate admite tergiversarea cazurilor de rezonanța Parlamentul a creat deja cadrul legal pentru a nu admite tergiversări. Judecătorii și procurorii trebuie să înțeleagă că încrederea populației în justiție anume așa se restabilește – prin decizii curajoase, neîntârziate în interesul public”, a mai spus Radu Marian.

Menționăm că începând cu februarie 2023, compania Air Moldova a început să anunțe o serie de anulări a curselor avia. Compania invoca „dificultăți operaționale” și „aeronave indisponibile”. Ulterior, reprezentanții companiei au anunțat despre suspendarea operării zborurilor și vânzărilor de bilete. În luna august, Autoritatea Aeronautică Civilă a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova, din cauza lipsei de aeronave ce ar deține un certificat de navigabilitate valabil.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.