VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

V. Chiveri: Relația R. Moldova cu Ucraina pe timp de război a devenit complexă și mai deosebită

Pe timp de război relația dintre R. Moldova și Ucraina a devenit una complexă și deosebită. O spune Excelența Sa Valeriu Chiveri, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la Kiev.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei Valeriu Chiuveri a subliniat că vizita demnitarilor din R. Moldova în Ucraina reprezintă un semn de solidaritate față de poporul ucrainean.

Este o situație mai deosebită, iar relația bilaterală este una complexă, cum ar fi între două state vecine. Evident, există un șir de probleme nesoluționate, care nu și-au găsit rezolvarea pe parcursul a 30 de ani și anul trecut, anul 2022 nu a fost unul dintre cei mai potriviți pentru a lansa sau a relansa discuțiile pe anumite subiecte bilaterale care se află pe agenda noastră. Voi vorbi în continuare, dacă voi avea timp, despre asta. Cronologic, dl președinte al parlamentului Grosu a fost pe data de 5 mai, dna președintă Sandu pe 27 iunie și la 6 decembrie a fost dna prim-ministru. Deci, avem toți trei cei mai înalți demnitari de stat care au vizitat Ucraina și vizita demnitarilor străini și celor din Moldova evident că, în primul rând, este un semn de solidaritate față de Ucraina. Fără doar și poate, Ucraina are nevoie de acești lideri, dar trebuie să spunem că au fost discutate și subiecte bilaterale care urmează să aibă o continuitate practică în realizarea lor. Și vreau să mă refer, în primul rând, la ultima vizită a dnei Gavrilița, când s-a semnat și un comunicat de presă comun, în care au fost incluse mai multe puncte, care urmează să fie realizate pe parcursul anului 2023”, a declarat Valeriu Chiveri.

Totodată, ambasadorul a vorbit și despre statutul de țări candidate la aderare la Uniunea Europeană pe care l-a primit și Ucraina și R. Moldova.

A fost o decizie istorică pentru noi și pentru ucraineni și o fereastră de oportunități, înainte de toate, de a ne reforma și dezvolta țara. Să mai spun că au fost mai multe declarații aici, în Ucraina, prin care s-a menționat că Moldova ar fi intrat pe spatele Ucrainei, ar fi căpătat acest statut sau, cel puțin, a semnat demersul de aderare, aș spune doar un singur lucru că dezideratul de integrare al Republicii Moldova nu s-a început odată cu declanșarea războiului din Ucraina, evident că acest proces…”, a spus Chiveri.

Mai mult, ambasadorul s-a arătat convins că și R. Moldova și Ucraina ”își vor face sârguincios temele pentru acasă privind integrarea europeană.”

Da, războiul a stimulat procesul, dar asta nu înseamnă că Republica Moldova nu a avut aceste intenții și nu a avut acest deziderat. Cât privește, mergem împreună sau nu? Oficialii europeni au spus de mai multe ori că fiecare stat va fi evaluat după merite. Eu nu cred că dacă cineva din Ucraina sau din Republica Moldova nu-și va face temele pe acasă atunci cineva dintre parteneri va aștepta până cealaltă țară va fi gata să prezinte rezultatele. Și avem un exemplu foarte bun, spre exemplu, regimul liberalizat de vize Republica Moldova l-a căpătat pe 28 aprilie 2014, pe când Ucraina – trei ani mai târziu sau chiar puțin mai mult. Deci, totul a depins de cât de sârguincios ne facem tema pentru acasă. Și mai este o chestiune, dar haideți să ne uităm puțin la geografie. Republica Moldova s-ar afla ca o insulă într-un spațiu european în cazul în care Ucraina ar avansa prea repede. Eu nu cred că cineva își va permite luxul să aibă un statut mai puțin avansat decât țara vecină în acest sens”, a mai comentat ambasadorul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.