Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost întrebat în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei ce gaz va curge prin conducta Iași-Chișinău.
”Acela pe care o să-l găsim și o să-l cumpărăm, n-o să fim capricioși ca să alegem – gazul acesta ne place sau nu ne place, o să fie acel gaz pe care o să-l putem găsi și aduce. S-a făcut acea interconexiune dintre Grecia și Bulgaria și asta înseamnă că vom putea aduce eventual și pe această cale, prin România și, respectiv, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”, a răspuns Grosu.
Întrebat despre gaze naturale care ar putea fi cumpărate din Azerbaidjan, președintele Parlamentului a răspuns:
”Continuăm discuțiile cu toți cei cu care le-am avut, și cu cei de la Baku, am discutat și cu omologul meu turc, dl Șentop, președintele Parlamentului Republicii Turcia, pentru a ne ajuta cu tranzitul, pentru că infrastructura trece prin Turcia; cum spuneam, Energocomul a fost acreditat ca întreprindere care are capacități deja de a procura, a fost acreditat în România, asta înseamnă că este eligibil să facă procurări de pe piața românească.
Cu alte cuvinte, noi ne-am creat instrumentul nostru separat de Moldovagaz, care este plină de datorii și acolo controlul îl exercită Gazpromul, decizia strategică a noastră a fost să capacităm, să creăm o întreprindere a noastră controlată totalmente de stat, este vorba de Energocom, care va fi capitalizată, așa cum a fost făcut lucrul acesta de guvern, pentru a putea procura gaze de oriunde, să nu fim nevoiți să procurăm doar prin intermediul Moldovagaz”, a explicat Igor Grosu.
Amintim că Republica Moldova ar putea cumpăra 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. Anunţul a fost făcut de premierul Natalia Gavriliţa pentru presa azeră.
„Republica Moldova caută, în prezent, atât soluții pe termen scurt cât și pe termen mediu la criza de gaze și energie. Solicitarea noastră, pe o perioadă de două luni, este un volum de 300 de milioane de metri cubi de gaz. Nicio țară nu vrea să fie dependentă de un singur furnizor. Prin urmare, căutăm furnizori alternativi. Această problemă a fost, de asemenea, discutată cu Azerbaidjanul și țările membre ale UE pentru resursele energetice azere”, a declarat premierul la Baku.