VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Avocatul Poporului, îngrijorat de situația din Găgăuzia: E nevoie de calm, mai multă comunicare și transparență

Avocatului Poporului, Ceslav Panico, a venit cu o reacție la ultimele evenimente legate de alegerile la funcția de bașcan al Găgăuziei.

Într-o reacție oficială, Panico menționează că organizarea și desfășurarea alegerilor trebuie să respecte toate principiile procesului democratic de guvernare și drepturile electorale ale populației.

Totodată, Panico subliniază că Oficiul Avocatului Poporului - Instituția Națională pentru apărarea Drepturile Omului monitorizează procesul electoral din UTA Găgăuzia și întreg spectrul de segmente relevante procesului electoral.

Ombudsmanul Ceslav Panico face apel la toți participanții la calm, o mai bună comunicare între instituțiile centrale și regionale ale UTA Găgăuzia, transparență în sintetizarea rezultatelor alegerilor, certitudine și respect pentru drepturile constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, în cazul unor încălcări depistate, să se prezinte informații publice, iar cei vinovați de aceste încălcări să fie referiți justiției. De asemenea, Avocatul Poporului recomandă să nu se utilizeze discursul de ură sau care instigă la ură, iar instituțiile media să prevină răspândirea acestui tip de discurs”, se arată în comunicatul remis.

Reamintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins ieri, la sediul Comisiei electorale de la Comrat de unde au ridicat listele electorale.

Menționăm că potrivit CNA, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate.

Subliniem că membrii autorității electorale de la Comrat au fost citați pentru joi, 18 mai, la CNA pentru a-și oferi explicații referitor la hotărârea instituției prin care deputata Marina Tauber a fost acceptată drept reprezentanta candidatei Evghenia Guțul în cadrul campaniei.

Primele percheziții ale poliției și ofițerilor CNA în cadrul coruperii alegătorilor din Găgăuzia au avut loc în data de 7 mai. În cauza penală sunt vizați candidatul Partidului Șor și activiști din staff-ul campaniei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.