VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Dumitru Acriș: R. Moldova mai mult ca niciodată are acum șansa să ia calea Uniunii Europene

Dumitru Acriș este regizor teatral. El montează acum spectacole în R. Moldova, România și online în Rusia… Este unul dintre cei mai apreciați regizori, nu o zicem doar noi, vorbesc de la sine și premiile pe care Dumitru Acriș le-a primit la Gala Premiilor UNITEM, editia 13. PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL DRAMATIC: Spectacolul „Mama” de Asya Voloșina, regie Dumitru Acriș. PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ LUCRARE REGIZORALĂ: tot pentru regia la spectacolul „Mama” de Asya Voloșina. PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI: Același spectacol „Mama” de la Teatrul Republican „Luceafărul”. Regizorul Dumitru Acriș a venit azi înainte de repetiții în vizită la Vocea Basarabiei si a discutat jurnalista Valentina Ursu despre viața teatrală, despre viața în țară și despre premii.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă pentru un actor să adune multe premii în palmaresul său?

Dumitru Acriș: Pentru un actor înseamnă cred că responsabilitate, pentru mine mai puțin înseamnă, pentru actor cred că e responsabilitate, credință și un imbold de a merge sincer, curat înainte.

Vocea Basarabiei: Dar toată lumea se bucură atunci când îi sunt răsplătite eforturile.

Dumitru Acriș: E important să uiți la timp de asta.

Vocea Basarabiei: De ce trebuie să uiți?

Dumitru Acriș: Pentru că asta îți dă posibilitatea să te miști înainte, să crești și să înveți multe lucruri noi.

Vocea Basarabiei: Și totuși, aceste premii vin pentru muncă multă și foarte multă. Hai să vorbim un pic despre spectacolele pe care le pui acum în scenă.

Dumitru Acriș: Urmează „Unghiul Vanea” la Chișinău, premiera pe 15 septembrie, urmează un spectacol la Arad, mai târziu – un spectacol la Secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și după asta o să fie o montare la București, dar asta mai târziu.

Vocea Basarabiei: Dar să înțelegem că ar putea România să te adopte?

Dumitru Acriș: Cred că nu, pentru că îmi place să învăț lucruri, dar pentru asta trebuie să mă mișc, trebuie să fiu în continuă mișcare.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă să activezi în România după mulți ani de ședere și activitate în Federația Rusă?

Dumitru Acriș: Cred că responsabilitate, e un altfel de teatru pe care îl propun…

Vocea Basarabiei: Chiar să fie diferență între ceea ce ai propus în Federația Rusă și ce propui acum?

Dumitru Acriș: Pentru România cred că e diferență, e o altfel de școală, dar eu mă bucur că ei sunt receptivi, sunt deschiși și se aruncă în toate istoriile acestea cu montări interesante și învăț și eu foarte multe lucruri de la teatrul european, pentru că România are o deschidere mult mai mare la nivel de teatru spre Europa, spre teatrul de calitate, vorbesc de teatrul polonez, de teatrul german.

Vocea Basarabiei: Hai să vorbim un pic și despre integrarea europeană și nevoia de a face parte din acest club paneuropean. Acum în Republica Moldova părerile sunt împărțite, unii vor cu Vestul, alții mai vor cu Estul, ce trebuie să cunoască cetățeanul despre această integrare europeană.

Eu cred că și teatrul are mare nevoie de integrarea europeană.

Dumitru Acriș: Eu vorbesc în materie de teatru acum, cred că și teatrul are mare nevoie de integrarea europeană. Eu vorbesc despre diferite festivaluri care ar fi putut fi organizate la Chișinău, cu implicarea trupelor serioase ale regizorilor și actorilor din spațiul Uniunii Europene. Asta înseamnă teatru de calitate, asta înseamnă deschidere, asta înseamnă comunicare, asta înseamnă schimb de experiență și multe lucruri care sunt pline de naftalină în materie de școală, în materie de idei, până și teatrul rusesc, eu am spus, se alimentează foarte mult și este influențat de teatrul european. Nu toate teatrele, eu vorbesc despre același Lev Dodin, pe care îl consider un contemporan. Teatrul a fost închis, dar, slavă Domnului, deja de vreo două zile este deschis. Eu îmi doresc din tot sufletul ca societatea, oamenii să înțeleagă că avem nevoie de o claritate. Prin asta au trecut țările baltice odată, doar că procesul lor a fost mult mai scurt, mai rapid, mult mai repede s-au apreciat și au înțeles calea corectă. Și atunci, Republica Moldova cred că cu cât mai mult o va întinde pe drumul acesta – și dincolo, și acolo, și în Est, și în Vest, cu atât mai mult va pierde timpul.

Vocea Basarabiei: Dar oare chiar să fie acum momentul decisiv când ar trebui să fie decis clar drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova?

Dumitru Acriș: Noi avem un plus și o nenorocire mare. Este vorba despre conflictul din Ucraina, dar Moldova este la granița cu Ucraina, unde mor oameni și eu cred că Moldova mai mult ca niciodată are șansa acum să ia calea Uniunii Europene, să meargă spre Europa și spre marea familie europeană, pentru că riscăm să avem un conflict în Transnistria, care este înghețat de ani de zile, în Găgăuzia se întâmplă lucruri neplăcute și eu cred că acum ca niciodată societatea ar fi trebuit să se unească. Aceeași situație se întâmplă și în Georgia, aceeași situație se întâmplă și în multe țări care au rămas ca niște centre de conflict deschise, păstrate, conservate de Federația Rusă în spațiul post-sovietic.

Vocea Basarabiei: Dar se pare că aceste două regiuni nu lasă ușa deschisă pentru intrarea suflului european în UTA Gagauz-Yeri și în regiunea transnistreană. Și atunci e o piedică pentru Republica Moldova ca să se mte mai sigur și să devină ireversibil acest drum?

Dumitru Acriș: Bate și ți se va deschide. Cred că autoritățile centrale de la Chișinău trebuie să fie mult mai active cu aceste două regiuni și de încercat de înțeles cum trebuie abordate, pentru că nu-i simplu, într-adevăr.

Vocea Basarabiei: De ce nu-i simplu?

Dumitru Acriș: Pentru că e vorba de foarte mulți ani de propagandă, e vorba de foarte mulți ani de implicare a Federației Ruse și asta nu se face peste noapte.

Vocea Basarabiei: Și chiar Federația Rusă să nu se împace cu gândul că cetățenii acestui stat își decid viitorul așa cum vor ei?

Dumitru Acriș: Păi nu se împacă cu gândul, nici nu vorbim doar de țara noastră, vorbim și despre alte țări din spațiul ex-sovietic, cred în influență, adică scenariul este unul foarte simplu – să-și mențină cu tot dinadinsul controlul. Doar că aici, ceea ce ați spus și dvs., contează foarte mult societatea, oamenii să înțeleagă. Puterea de a înțelege și de a simți lucrurile, pentru că, de obicei, ceea ce s-a întâmplat, întotdeauna dau exemplul țărilor baltice, contează să te orientezi și să fii imprevizibil la moment, să simți situația, să simți pericolele și să accepți ceea ce-i mai bine pentru țara ta, pentru tine, pentru copiii copiilor tăi care vor veni după tine.

Vocea Basarabiei: Dar acesta e și paradoxul, lumea vrea un trai decent, lumea vrea condiții bune de viață, vrea servicii de bună calitate, asemănătoare cu cele din Occident, dar mentalitatea e alta, e cea veche.

Dumitru Acriș: Ei trebuie să înțeleagă că Federația Rusă nu poate să le ofere ceea ce ați spus dvs. mai înainte și atunci calea va rămâne doar una. Cred că mulți din cetățenii Republicii Moldova sau, cel puțin, măcar un membru din fiecare familie se află peste hotare și atunci cred că un suport trebuie să vină și din afară, de la cei care au văzut infrastructura, au văzut condițiile decente de trai, au văzut atitudinea statului față de cetățeni și atunci cred că cu atât mai mult o să iasă oamenii în afară, nu trebuie să mergi departe, trebuie să ajungi în Iași, să treci Prutul și deja o să înțelegi foarte multe lucruri, prin satele din România să ajungi sau după România să ieși, că sunt țări foarte bine dezvoltate. De acolo trebuie să vină, dacă din interior nu ne ajunge putere de voință.

Vocea Basarabiei: Bine, dar despre viitor se discută mult și foarte mult, că tocmai cetățenii acestui stat trebuie să știe încotro și de ce e corectă direcția pe care decid ei să se îndrepte, iar pe de altă parte, 300, 400, 500 de lei încă mai contează pentru cetățean, ca politicianul să-l ademenească într-o zi, ca să nu se mai gândească la următorii 4 ani sau cum e?

Dumitru Acriș: Toată istoria asta cu destabilizările și în Găgăuzia, și în Chișinău, și la nordul țării ș.a.m.d. sunt centre, nuclee create în timp, în piață oricum când se anunță o grevă în masă cu nemulțumiri, totuși oameni sunt din ce în ce mai puțini. Și asta bucură, pentru că mulți se trezesc, înțeleg lucrurile și nu știu cât de mult merită pentru 300 de lei să ieși în Piața Marii Adunări Naționale. Eu cred că schimbarea trebuie să vină de la fiecare dintre noi, noi trebuie să schimbăm.

Vocea Basarabiei: De ce nu vine?

Dumitru Acriș: Eu în Rusia vorbeam cu un coleg de-al meu și-l întrebam cum vede situația din Rusia, cum crede că s-ar putea schimba și el mi-a zis un singur lucru: „Eu îmi doresc să moară buneii mei”. – „Cum să gândești astfel?” – „Eu îmi doresc să moară, pentru că ei și votează, ei și influențează foarte mult votul și alegerea, și direcția unei țări”.

Vocea Basarabiei: E dur spus.

Dumitru Acriș: E foarte dur spus, dar mă tem că și la Chișinău este valabilă istoria aceasta pentru unele persoane. E vorba despre schimb de generații și asta nu se face într-o zi.

Vocea Basarabiei: Și totuși, la acțiunile de protest organizate vedem și tineri, nu vedem doar vârstnici.

Dumitru Acriș: Trebuie să ne întrebăm, cine sunt acești tineri, cu ce se ocupă, ce au absolvit? Aceștia cred că sunt cei mai periculoși oameni pentru societate. În afară de protestele acestea care se termină cu nimic, trebuie să vă dați întrebarea: tânărul acesta, după ce ia sfârșit acest protest, unde cheltuie acești 300 de lei? În barul satului. Și asta înseamnă degradare, asta înseamnă că intră prin gospodăriile oamenilor, de acolo se pornește totul și liderii, pseudoliderii, nu știu dacă-i poți numi lideri, că nu ai cum să-ți iubești țara și să te pornești împotriva cetățenilor, și să te numești patriot. Cred că susțin foarte mult anumite în direcția asta, îi folosesc. Și-i trist.

Vocea Basarabiei: Ce va face regizorul, actorul Dumitru Acriș duminică, 21 mai?

Dumitru Acriș: În seara de 19 mai eu plec la București pe 20 o să am casting la Sibiu și o să fiu acolo câteva zile la rând, dar în 21 mai știu la sigur că frații mei o să fie prezenți, sunt la Chișinău și eu cred că ei au să fie în Piața Marii Adunări Naționale. Ei își iubesc țara, la fel cum o iubesc și eu, cred că ei o să fie, ei au fost plecați în Uniunea Europeană și înțeleg niște lucruri, ce se întâmplă bine acasă și ce e OK acasă. Ce-i bine în Europa cred că trebuie adus acasă și lucrurile pot fi schimbate numai cu suportul fiecăruia din noi.

Vocea Basarabiei: Dar mai sunt politicieni care spun că din Europa vin nu doar lucruri frumoase și bune.

Dumitru Acriș: Și Uniunea Europeană este ca o familie și în familie toți suntem diferiți, dar politicienilor care cred că din Uniunea Europeană nu vine nimic frumos, eu vreau să le spun un singur lucru: Uniunea Europeană nu înseamnă munte și mare, unde merg ei să se odihnească, să-și petreacă vacanțele, ei trebuie să atragă atenția la lucrurile frumoase care sunt, și ele trebuie aduse la noi acasă, chiar dacă nu avem munte și mare. Eu cred că sunt oamenii care pot schimba lucrurile în țara asta, noi avem o istorie, noi avem lucruri foarte bune și puternice, de asta pe mine mă miră faptul când ai noștri de la Chișinău, din țară ajung în România și ei sunt foarte apreciați, și foarte iubiți, și foarte respectați pentru felul nostru de a fi, pentru curățenia sufletească, pentru sinceritate, pentru puterea de muncă, puterea de voință, pentru dorința asta nebună de a răzbate, de a face, știind că nimeni nu te poate ajuta și ești pe cont propriu.

Eu cred că sunt oamenii care pot schimba lucrurile în țara asta, iar lucrurile frumoase din UE trebuie aduse la noi acasă

Vocea Basarabiei: De ceva timp ai o ședere mai lungă și peste Prut, unii insistă pe ideea că ar fi mult mai scurtă calea de integrare europeană, dacă Republica Moldova și România scot hotarul de la Prut.

Dumitru Acriș: De ce nu l-au scos 30 și ceva de ani? Întotdeauna îmi dau întrebarea: de ce în anii aceștia nu s-a făcut nimic ca limba română să nu fie oficializată după zeci de ani? Adică sunt lucruri întârziate, făcute și nu-i vina doar celor care conduc acum Republica Moldova, pentru că aici este un lanț întreg de cei care se fac vinovați de toată istoria țării noastre de după independență. Pentru că multe țări care s-au dezlipit de la Uniunea Sovietică au oficializat și limba lor și n-au obligat-o, doar că din respect în Lituania, în Letonia sau în Estonia o să încerci în engleză, dacă nu cunoști limba lor, dar n-o să începi în rusă, pentru că ei au demnitate.

Vocea Basarabiei: Și chiar limba rusă acum îi mărul discordiei?

Dumitru Acriș: Nu este limba rusă, nu poți din cauza unui dictator să pecetluiești o întreagă națiune, dar faptul că ei din interior nu pornesc un proces de a-l detrona pe țar, cred că este o problemă mare. Schimbarea la fel și la ei trebuie să se producă, cred că încă nu le-a ajuns cuțitul la os, pentru că, dacă vorbesc de teatre, ele sunt finanțate de la stat 100%, deci e un șantaj fenomenal pentru toți regizorii, directorii de teatru, actorii, pentru că dacă nu primești buget de la stat, automat actorii se împrăștie și teatrul se închide. Și este foarte important acum, primind milioane de la stat, ce dracu faci cu ei, știind cât de importantă este politica repertorială? Și ce piese montezi? Să nu superi, e vorba de cenzură, e vorba despre actori care se pronunță, câțiva din ei deschis vorbesc că sunt împotriva „operațiunii militare”, ei sunt dați afară. Noi avem cazul cu Danila Kozlovski la teatrul lui Lev Dodin, care a plecat în concediu până la sfârșitul anului 2023, ca să nu afecteze imaginea teatrului și să nu sufere teatrul. Acum serviciile se ocupă și de Ksenia Rappoport, o actriță fenomenală din teatrul lui Lev Dodin. În ziua când s-a început „operațiunea militară”, Lev Dodin i-a scris o scrisoare deschisă lui Putin. Conținutul era foarte simplu, el s-a născut după război și știind că deasupra capului în loc de porumbei o să zboare bombe, rachete ș.a.m.d., l-a rugat doar un singur lucru: „Opriți-vă!”. Teatrul a fost închis, consecințe-s oribile după declarații, după scrisori, după recomandările unui mare reformator, regizor de teatru.

Vocea Basarabiei: Și iată pe acest fundal, Republica Moldova cum ar trebui să-și dezvolte relația cu Rusia?

Dumitru Acriș: Eu am auzit zilele trecute, fiind la Chișinău, că Republica Moldova iese din Comunitatea Statelor Independente, ceea ce-i o chestie sănătoasă, trebuia făcută demult, cu mulți ani în urmă, dar se produc lucruri frumoase și utile la Chișinău. Eu nu știu cum s-ar dezvolta relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, având în vedere șirul întreg de embargouri și multe declarații ofensatoare din partea Kremlinului la adresa Chișinăului. Republica Moldova este o țară independentă și eu cred că ea este în stare să-și croiască singură viitorul, să decidă singură unde este mult mai favorabil și mai bine pentru cetățenii ei și decide poporul, până la urmă, și, normal, cu susținerea celor pe care i-au votat.

Republica Moldova iese din Comunitatea Statelor Independente, ceea ce-i o chestie sănătoasă, trebuia făcută demult

Vocea Basarabiei: Dar nu am auzit răspunsul la întrebarea pe care i-am adresat-o lui Dumitru Acriș – Republica Moldova pe calea integrării europene singură, cu Ucraina sau reunirea cu România?

Dumitru Acriș: Trebuie să decidă populația din interiorul Republicii Moldova. Eu cred că este mai puțin dureroasă și o variantă, și a doua și este foarte OK pentru Republica Moldova, dar depinde de decizia pe care o s-o ia oamenii împreună cu politicienii, dar eu cred că și prima o variantă, și a doua duc spre un singur punct – spre integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Și câți ani îi trebuie Republicii Moldova să ajungă în UE?

Dumitru Acriș: Există summitul acesta pe 1 iunie, un summit important pentru Republica Moldova. Eu cred că depinde foarte mult cum au să evolueze lucrurile în Ucraina și războiul Federației Ruse cu Ucraina, de aici depinde foarte mult cât de repede o să avanseze integrarea europeană a Republicii Moldova. Eu sper din tot sufletul să nu fim lăsați, deși toți spun: „Oricum sunteți pe cont propriu”, dar sper să nu fim lăsați, aruncați, izolați. Noi am fost o perioadă întreagă, vorbim despre Uniunea Sovietică atunci când se impunea limba rusă peste tot și se distrugea în masă limba română, tradițiile, obiceiurile ș.a.m.d., prin asta au trecut buneii noștri, părinții noștri, dar eu cred că în 2023 deja e timpul ca lumea să se trezească, să nu mai fie situația

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.