Cercetătorul științific, meșterul popular, Antonina Rusu, a vorbit duminică, 9 aprilie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, despre tehnicile de încondeiere a ouălelor pascale, moștenite de la părinți și bunei, și pe care le transmite astăzi generațiilor curente, în cadrul atelierelor organizate în preajma sărbătorilor pascale.
„În toată copilăria mea, pregătirile către Paște porneau cu încondeiatul ouălelor. Le încondeiam pe crud cu ceară, apoi erau ținute la rece. Motivul care era scris cu ceară pe ou se păstra la fierbere în roșețe. Când am venit la Chișinău, și nu mai erau părinții mei ca să merg la ei să sărbătorim Paștele, încondeiam ouă aici la Chișinău pentru rude, frați. Încondeiez pentru necesitatea sufletească de a sărbători Paștele. La toți s-a format deja această tradiție ca să aștepte de la mine să le dăruiesc ouă încondeiate. Este o adevărată atmosferă de sărbătoare”, a spus Antonina Rusu.