VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

ANRE, despre informațiile mediatizate privind noile tarife: Afirmații cu caracter vădit tendențios bazate pe argumente eronate

În spațiul public au apărut mai multe comentarii cu privire la corectitudinea și metoda de calcul a noilor tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare. În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu unele precizări.

Reprezentanții Agenției susțin că afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate.

„Tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate (aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 489/2019 din 20.12.2019). Calculele finale efectuate de Agenție sunt publice (au fost plasate la compartimentul Transparență decizională/proiecte supuse aprobării)”, precizează ANRE.

Totodată, ANRE, susține că S.A. „Apă-Canal Chișinău” în cererea definitivă de ajustare a tarifelor pentru anul 2023 a solicitat majorarea reieșind din necesarul de cheltuieli pentru activitatea reglementată în mărime de 847 499,2 mii lei. Urmare a analizei efectuate de specialiștii ANRE, venitul reglementat pentru anul 2023 a fost determinat în sumă de 765 664,0 mii lei prognozat (cu o diferență de 81 835,2 mii lei).

„Diferența de 81 835,2 mii lei nu a fost inclusă în tarifele consumatorilor finali din următoarele considerente:
- nu au fost acceptate în scopuri tarifare valoarea reevaluată a mijloacelor fixe, mijloacele fixe care au fost depreciate mai mult de o dată, precum și mijloacele fixe și imobilizările necorporale procurate sau create în afara planurilor de investiții aprobate de ANRE. Ca rezultat, au fost diminuate cheltuielile privind amortizarea mijloacelor fixe şi a imobilizărilor necorporale și cheltuielile pentru plata redevenței în sumă totală de 58 770,6 mii lei (ce nu afectează activitatea operațională);
- au fost excluse cheltuielile pentru energia electrică și cheltuielile pentru plata taxei pentru apă aferente pierderilor de apă neacceptate în scopuri tarifare în mărime totală de 18 946,7 mii lei;
- alte cheltuieli administrative, materiale, etc. neacceptate în valoare de 4 117,9 mii lei nu au fost justificate de operator în corespundere cu prevederile Metodologiei tarifare”, se menționează în comunicatul instituției.

Reprezentanții Agenției precizează că din toate cheltuielile solicitate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, ANRE nu a acceptat 81 835,2 mii lei, iar speculațiile precum că „deficitul Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023” sunt neîntemeiate și tendențioase.

Ținând cont de cele expuse mai sus, ANRE a solicitat persoanelor care abordează acest subiect, să opereze cu cifre verificate din surse oficiale, să nu inducă în eroare opinia publică, făcându-și capital politic.

Menționăm că primarul Ion Ceban susține că aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase și care ar duce la falimentul „Apă-Canal Chișinău”, iar deficitul întreprinderii cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.

Citește și: DOC/Chișinăuienii vor plăti peste 15 lei pentru serviciile de alimentare cu apă. ANRE a aprobat un nou tarif

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.