VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ion Ceban despre majorarea tarifului la apă: Decizia ANRE nu soluționează problema și este păguboasă

Decizia ANRE nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”. De această părere este Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău care susțină că tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor „riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”.

Primarul Ion Ceban susține că aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase și care ar duce la falimentul operatorilor, lucru confirmat chiar de specialiști.

„În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica. Cert este, chiar și cu aceste schimbări, deficitul ”Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023”, a scris edilul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul afirmă că facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorează acumularea de datorii.

În context, edilul amintește că în luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” a solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare.

La finele lunii decembrie 2022, întreprindere a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare.

În prezent, Compania „Premier Energy” a deconectat 8 puncte ale Întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică.

„Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, a conchis primarul general.

Menționăm că miercuri, 11 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noi tarife pentru serviciile prestate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Astfel, consumatorii casnici din mun. Chișinău vor plăti 15,30 lei/m3 pentru serviciile de apă și canalizare, cu 4,60 lei mai mult decât achită în prezent. În rezultatul ajustării, tariful a devenit cu peste 40% mai mare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.