VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru energia electrică pentru consumatorii Premier Energy și FEE Nord

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 2 noiembrie, majorarea tarifului la energia electrică.

Astfel, începând cu 4 noiembrie, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu 1,62 lei mai mult decât tariful în vigoare, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 4,81 lei/kWh, cu 1,60 lei mai mult față de tarifele actuale.

ANRE a aprobat un tarif de 4,77 lei kW/h, cu 51,4% mai mult față de tariful actual 3,15 lei kW/h.

Pentru FEE Nord tariful aprobat este de 4,81 lei, cu 66,7 % mai mult față de tariful actual – 3,21 lei kW/h.

Potrivit ANRE, principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

– Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării în perioada lunii octombrie și distrugerii în proporție de 50% de către Federația Rusă a infrastructurii energetice ucrainene;

– Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;

– Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energie electrică necesară, de pe piața europeană;

– Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

Compania „Premier Energy” a solicitat ANRE aprobarea unui tarif de 4,88 lei/kWh la energia electrică livrată consumatorilor casnici, iar SA „Furnizarea Energiei Electice Nord” (FEE-Nord), a solicitat un tarif de 6,03 lei/kWh. Detalii aici

Menționăm că ultima dată, tariful la energie electrică a fost majorat la mijlocul lunii octombrie. Atunci, tariful pentru consumatorii casnici ai „Premier Energy” a fost majorat cu 51 de bani și a ajuns la 3,15 lei/kWh, iar pentru consumatorii din raioanele de nord, noul tarif a ajuns la 3,21 lei/kWh – în creștere cu 35 bani.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.