VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu: Riscul ca ANRE să ajusteze din nou tariful la energie electrică nu poate fi exclus

Vicepremierul Andrei Spînu spune că riscul ca ANRE să ajusteze din nou tariful la energia electrică nu poate fi exclus. O claritate în acest sens va exista la sfârșitul lunii noiembrie, în condițiile în care Republica Moldova importă din România energie electrică de trei ori mai scumpă decât cea procurată de la Cuciurgan.

„Avem două contracte bilaterale la preț de 90 de euro, unul de 50 MW și unul de 35 MW. Asta înseamnă cam vreo 10-12% din consum. 90 de euro este prețul plafonat pentru consumatorul din România. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețurile variază de la 100 la 300 de euro pentru un MW. La toată energia care a fost cumpărată de pe piață prețul mediu ar fi 180 de euro. Dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam până la 1 noiembrie, acum e de 3 ori mai mare”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Vicepremierul a mai spus că pentru astăzi Republica Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%. În prezent, Republica Moldova importă aproape 90% din necesarul de electricitate din România.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 2 noiembrie, majorarea tarifului la energia electrică.

Astfel, începând cu 4 noiembrie, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. achită 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu 1,62 lei mai mult decât tariful în vigoare, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 4,81 lei/kWh, cu 1,60 lei mai mult față de tarifele în vigoare.
Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.