VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), care s-a desfășurat la Sofia. În cadrul reuniunii, Republica Moldova a preluat de la Bulgaria, președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene pentru anul 2023.

Discuțiile în cadrul Reuniunii Ministeriale au fost dedicate consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, impactului acestuia asupra țărilor din regiunea central-europeană, inclusiv asupra stabilității regionale și perspectivelor de integrare europeană a țărilor în regiune.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a relatat despre sprijinul acordat de către țara noastră refugiaților ucraineni, precum și eforturile de facilitare a tranzitului cerealelor din Ucraina spre piețele externe. De asemenea, oficialul moldovean a comunicat despre impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, făcând un apel către statele participante la ICE să intensifice cooperarea în vederea diversificării surselor și căilor de transportare a resurselor energetice.

În contextul exercitării președinției ICE în 2023, Republica Moldova va acorda atenție specială promovării proceselor de integrare europeană a statelor-membre ale Inițiativei care nu fac parte din UE. De asemenea, țara noastră va depune eforturi pentru implementarea unor proiecte și inițiative concrete cu impact tangibil pentru regiune și, nemijlocit, pentru Republica Moldova.

În cadrul Reuniunii Ministeriale a fost adoptată o Declarație, prin care a fost condamnată agresiunea nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost exprimat sprijin poporului ucrainean și apreciată contribuția ICE la ameliorarea consecințelor războiului prin proiecte concrete realizate în Ucraina și pentru refugiații ucraineni.

În marja reuniunii, Bulgaria, în calitatea sa de președinție-în-exercițiu în cadrul ICE, a organizat Forumul Economic dedicată problemelor întâmpinate de întreprinderile mici și mijlocii în contextul redresării economice („The Challenges the CEI SMEs are Facing and the Economic Recovery of the Region”). În cadrul panelului ministerial, Vladimir Cuc a menționat că războiul produce un impactul negativ asupra climatului investițional, iar criza energetică stimulează nivelul înalt al inflație. A fost menționat că țara noastră, se va concentra pe procesele de integrare economică în UE și valorificarea oportunităților de cooperare în sfera transporturilor, a comerțului ș.a.  domenii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.