VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului/ Ce este demența și cum se manifestă/ AUDIO

Demența este un termen folosit pentru a descrie mai multe afecțiuni din sfera neurologică, asemănate printr-un tablou clinic similar, ce include manifestări precum afectarea memoriei, tulburări cognitive și alterarea abilităților de integrare socială.

În unele cazuri, demența poate fi folosită ca sinonim pentru boala Alzheimer, însă aceasta constituie un singur tip de demență din cele întâlnite.

Boală Alzheimer este considerată cel mai des întâlnit tip de demență în practică medicală și este adeseori folosită drept sinonim pentru demență. Se manifestă prin alterarea structurii normale a neuronilor și fibrelor nervoase, rezultând în apariția semnelor și simptomelor caracteristice.

Demența vasculară se caracterizează prin afectarea vaselor cerebrale ca urmare a unui eveniment (ex: accident vascular cerebral) ce a determinat lezarea fibrelor nervoase, regăsite la nivelul sistemului nervos central. Apare predominant la persoane vârstnice, în special bărbați, care au factori de risc vascular (de exemplu hipertensiune, diabet zaharat, hiperlipidemie, fumat).

Spre deosebire de tabloul clinic clasic al demențelor, centrat în jurul pierderii memoriei, demența vasculară prezintă o înclinație mai mare către manifestări precum pierderea concentrării, creșterea timpului de reacție la stimuli și dificultățile în rezolvarea unor situații sociale sau din mediul înconjurător.

Prin demența mixtă se înțelege identificarea modificărilor patologice și manifestărilor clinice consecutive, specifice celorlalte tipuri de demență.

Unele patologii pot avea simptomatologie comună cu demență și pot fi clasificate că având conexiuni cu demență. Printre ele se numără: Boală Parkinson; Traumatismul cranian.

Alte patologii (reversibile) – infecții, tulburări metabolice, carențe nutriționale, tumori craniene, hematoame subdurale, hidrocefalie, efecte secundare post medicamentoase.

Modalitatea principala prin care se produce orice fel de demență este reprezentată de afectarea structurilor nervoase și a conexiunilor dintre ele. În funcție de zona implicată manifestările pot diferi de la o afecțiune la altă.

Mai mulți factori de risc au fost identificați cu potențial de creștere a șanselor de a dezvolta demență, precum și de agravare a evoluției uneia deja instalate.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.