VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vocea medicului/ Tuberculoza / AUDIO

Tuberculoza continuă să facă ravagii la nivel mondial, în ciuda tratamentelor tot mai intensive care au că scop lupta cu acest flagel.

Formele active sunt doar vârful aisbergului, cele mai multe infecții sunt latente, inaparente, iar statisticile apreciază că până la o treime din populația planetei a fost infectată.

Considerată o boală a sărăciei, formă activă a TBC este favorizată de scăderea capacității imune de apărare și, tot mai des, medicii semnalează forme de boală rezistentă la tratament, cu prognostic rezervat.

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deși poate afecta aproape orice organ din organism.

În fiecare secundă, pe glob se produce o nouă infecție TBC.

Se crede că aproximativ o treime din toți oamenii din lume sunt infectați, dar din fericire, majoritatea au o infecție latentă.

Doar un mic procent din aceste infecții progresează la tuberculoză activă (5-10%).

TBC pare să fie una dintre cele mai vechi boli, fiind semnalată încă din perioada Egiptului Antic. Hipocrate credea că TBC, era cea mai răspândită boală din zona Greciei.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri sunt înregistrate la bărbați (57%), dar sunt afectați și copiii sub 15 ani (11%).

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.