VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Andrei Spînu explică în ce condiții Gazpromul ar putea închide robinetul pentru R. Moldova

”La acest moment, noi considerăm că nu există motive ca Gazprom să rezilieze contractul și să închidă fluxul de gaze pentru țara noastră”. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii Puncte de Refecție de la Vocea Basarabiei.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu în ce condiții Gazpromul poate închide robinetul pentru R. Moldova, Andrei Spînu a răspuns:

Putem doar să ne imaginăm din ce motive ar putea s-o facă, din anumite motive, credem noi, inventate. Ei zic că Ucraina nu vrea să asigure tranzitul, ceea ce nu este adevărat. Însă dacă ne uităm ce au făcut și cu alte țări din Europa, vedem că pentru 24 de ore, 48 de ore au limitat sau au sistat cu totul livrările de gaze pentru anumite țări mari, precum Polonia, Bulgaria și, respectiv, la noi nu există o certitudine care va fi comportamentul Gazpromului.

Conform contractului, până la data de 20 a fiecărei luni se achită pentru luna precedentă și avansul pentru luna în curs. Respectiv, acesta ar putea fi un motiv, însă în ultimul an cetățenii Republicii Moldova au achitat în permanență factura. Este adevărat, au fost și situații când s-a întârziat câteva zile, dar s-a întârziat din simplul motiv că prețul la gaz a crescut foarte mult și a crescut foarte brusc, respectiv nici modificarea tarifului nu se putea face prea repede, s-au acumulat și anumite datorii, dar noi nu considerăm că în momentul în care avansul pentru gaz întârzie cu câteva zile să vină este un motiv serios de a înceta acest contract”, a explicat Andrei Spînu.

Totodată, ministrul a subliniat că este în interesul R. Moldova să mențină contractul cu gigantul rus Gazprom.

Ne vom onora toate obligațiunile conform contractului, inclusiv vom achita la timp consumul curent, ceea ce am și demonstrat în ultimul an de zile. Problema achitării nu poate să apară, pentru că asta am făcut permanent și știți că săptămâna trecută s-a achitat și avansul pentru luna septembrie.

La moment nu există nicio datorie financiară, inclusiv Moldovagaz transferă zilnic plata pentru gazele consumate. Deci, eu nu văd un motiv serios de a deconecta Republica Moldova de la gaze. Or putem doar crede că Gazprom decide să lase moldovenii fără gaze în plină iarnă și aceasta e o întrebare de ce fac ei asta”, a asigurat Andrei Spînu.

Andrei Spînu a mai declarat că R. Moldova regretă declarația Gazpromului privind sistarea gazelor pentru țara noastră.

”Noi regretăm, de fapt, această declarație. Eu, sincer, o văd ca o amenințare față de cetățenii noștri, pentru că să nu uităm, intrăm în iarnă și oamenii au nevoie de predictibilitate. Noi plătim aceste facturi și este corect ca acest contract care este o relație comercială între Moldovagaz și Gazprom și, repet, Moldovagaz este deținută de Gazprom în proporție de 65 la sută, deci trebuie să nu vină cu astfel de declarații, dar, invers, să livreze întreaga cantitate, 100%, conform contractului”, a mai menționat ministrul.

Amintim că compania Gazprom a avertizat, ieri, că își rezervează dreptul să întrerupă livrarea gazelor naturale, dar și a contractului, dacă până în data de 20 octombrie compania Moldovagaz nu va achita plățile curente (în avans pentru luna octombrie), dar și pentru încălcarea contractului referitor la datoriile istorice.

Totodată, amintim că Moldovagaz a primit amânare până în 1 octombrie a perioadei când urma să fie efectuat auditul extern al datoriilor istorice, însă acesta deocamdată nu a fost realizat.

Gazprom oferă R. Modova în octombrie 5,7 milioane de metri cubi pe zi

Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze către Moldova în octombrie la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, dar a subliniat că în orice moment poate rezilia contractul din lipsa unui acord privind achitarea datoriilor istorice. Citește și: Gazprom avertizează: În orice moment putem rezilia contractul cu R. Moldova

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.